La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Vernisajul expoziţiei „Analiza simplităţii“
Iubitorii de artă sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia de sculptură „Analiza simplităţii“ de la Galeria de Artă „Grand Hotel Traian“ din Iaşi. Aceasta aparţine lui Ştefan Coman, student al Universităţii de Arte din Iaşi. Seria de lucrări expuse are o influenţă din curentul minimalist şi sunt „moduri de a interpreta lumea artei“, după cum a remarcat prof. dr. Ion Răducea la vernisajul expoziţiei.
La Galeria de Artă „Grand Hotel Traian“ din Iaşi a fost vernisată miercuri, 15 ianuarie 2014, expoziţia de sculptură „Analiza simplităţii“ a tânărului Ştefan Coman, student în anul II la Secţia sculptură a Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi. La acest eveniment au participat preoţi din cadrul Centrului eparhial Iaşi, profesori şi studenţi de la Universitatea de Arte din Iaşi, precum şi numeroşi ieşeni iubitori de cultură.
„Trebuie să avem în vedere noile curente din cultură şi din arta plastică“
Expoziţia a fost vernisată de prof. dr. Ion Răducea, care a vorbit despre mesajul pe care îl transmit sculpturile lucrate de Ştefan Coman. „Autorul expoziţiei surprinde diversitatea de materiale şi de posibilităţi de interpretare. Sculptorul se joacă cu manierele de interpretare ale criticii moderne şi ale publicului, care încă se află în derută în zilele noastre. O parte a publicului este obişnuit cu mesajul formal, clasic, acela în care te uiţi la o formă sculpturală şi încerci să-i vezi mesajul din formă. O altă parte a publicului a înţeles că în mileniul al III-lea toate intră în conexiune, foarte mult contând intenţia refăcută de imaginaţia publicului. Deci, putem vorbi de o narativitate plastică, lucrurile legându-se şi prin acest tip de interpretare. Din această galerie nu este exclusă un fel de metasculptură“, a spus prof. dr. Ion Răducea.
Prof. dr. Ion Răducea a apreciat apoi modul de a acţiona al sculptorului Ştefan Coman: „Îi place să se joace cu forma şi cu unele cuvinte. Este un spirit tânăr care poate să inoveze. Dacă poate să inoveze, poate să şi ofere interpretări noi. În această expoziţie sunt puse probleme de creaţie. Aceste pietre nu sunt doar nişte jucării ale ochiului, ci sunt şi moduri de a interpreta lumea artei în care se află sculptorul nostru la început de drum. E vorba de o luare în posesie a mijloacelor sale de expresie şi de o asumare a rolului de artist. Această inventivitate deosebită a sculptorului este marele câştig al acestei expoziţii. Avem aici un lemn de măslin, care se pune în legătură cu mesajul teologic al expoziţiei, ce reprezintă un preot înclinat. Această înclinare reprezintă o reverenţă către Dumnezeu. Ambiguitatea cuvântului şi a materialului este unul din meritele generale ale artei şi speciale ale artistului nostru. Trebuie să avem în vedere noile curente din cultură şi din arta plastică. Această expoziţie arată foarte multe cunoştinţe de specialitate. Din ce în ce mai mult în expoziţii vom vorbi de conceptualism şi minimalism. Aşteptăm de la Ştefan Coman să-şi lămurească drumul în artă, să dovedească aceeaşi inventivitate şi aceeaşi aplicaţie pe care, evident, o are, într-un centru de talia Iaşului“. Ştefan Coman a muţumit tuturor celor care l-au susţinut în organizarea expoziţiei, precum şi celor care au venit să vadă exponatele. „Am încercat ca lucrările să se lege între ele de tema comună. Cinci dintre lucrări au fost realizate într-o perioadă de stagiu în Italia, când am obţinut o bursă. Acestea sunt realizate din materiale specifice Peninsulei Italiei, cum ar fi piatra de assisi. Am ţinut cont de toate sfaturile profesorilor, însă imaginaţia a avut un rol deosebit în toate lucrările expuse“, a explicat Ştefan Coman. Expoziţia de sculptură „Analiza simplităţii“ poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2014, între ora 8:00- 20:00.