De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Vernisajul expoziției „Portrete - tablouri, schiţe, grafică” la Galați
În după-amiaza zilei de marți, 16 mai, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a fost vernisată expoziţia temporară „Portrete - tablouri, schiţe, grafică”. La manifestarea culturală desfăşurată în Sala „Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului eparhial a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu oameni de cultură, artişti, profesori, preoţi din muncipiul Galaţi, precum şi elevi şi studenţi gălăţeni.
Expoziţia cuprinde o parte din cele peste 400 de lucrări colecţionate de-a lungul timpului de către Vasile Joantă, președintele Asociației Pro Boholţ, multe dintre exponate fiind realizate în timpul taberelor de creație, sponsorizate şi organizate în localitatea Boholț, județul Brașov, locul natal al colecţionarului de artă.
Acest eveniment cultural se înscrie în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos în „Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice”, între lucrările expuse regăsindu-se ilustrate chipuri de oameni vârstnici din satul românesc autentic. În debutul întrunirii, câţiva dintre iubitorii de cultură şi de artă prezenţi în sala de expoziţie au fost invitaţi de către chiriarhul Dunării de Jos pentru a aduce consideraţii despre lucrările expuse şi viziunea artistică proiectată în aceste excepţionale creaţii. Cu emoţie şi recunoştinţă, artistul plastic Gheorghe Miron a creionat în cuvinte alese o serie de calităţi ale colecţionarului şi promotorului de artă din care transcende iubirea acestuia faţă de frumos.
În continuare, între cei care şi-au exprimat frumoasele gânduri şi admiraţia cu privire la lucrările prezentate în această expoziţie au fost şi câţiva tineri, studenţi şi elevi gălăţeni.
Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre dragostea faţă de artă şi de frumos şi despre frumuseţea transfiguratoare. Ierarhul a evidenţiat măsura în care o lucrare de artă are capacitatea de a comunica în timp şi a transmis un cuvânt de apreciere şi de mulţumire pentru aducerea la Galaţi a unei astfel de expoziţii care înveşniceşte frumuseţea.
Cei prezenţi au putut vedea şi expoziţia temporară dedicată Episcopului Melchisedec Ştefănescu, amenajată cu prilejul împlinirii a 131 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. Expoziția va putea fi vizitată până la 20 iunie 2023.