La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Veşmânt de har pentru Biserica Hagi Enuş din Craiova
Biserica cu hramurile „Toţi Sfinţii” şi „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Protopopiatul Craiova Sud, cunoscută după numele ctitorului, Hagi Enuş, s-a împodobit cu haină de praznic, fiind resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în prima duminică după Rusalii, 19 iunie. La final, Înaltpreasfinţia Sa a acordat mai multe distincţii celor care s-au ostenit cu înfrumuseţarea sfântului lăcaş.
Aşezată nu departe de principalele obiective ale oraşului, Biserica „Toţi Sfinţii” din Craiova străjuieşte de mai bine de două secole şi jumătate vechiul hotar al Târgului din Afară (extremitatea vestică a vechii Bănii). Deşi în decursul timpului biserica a adoptat mai multe denumiri strâns legate de toponimele locale, astăzi este cunoscută de craioveni ca Biserica Hagi Enuş sau Biserica Cenuşie, ne-a transmis părintele Ioniţă Apostolache.
După ample lucrări de renovare, restaurare şi înfrumuseţare, cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinţilor, biserica a primit lumina sfinţeniei, prin slujba de târnosire săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţiile duhovniceşti ale sfinţirii lăcaşului de închinare, subliniind şi faptul că sfinţenia este starea celor care au rămas în comuniune cu Mântuitorul, precum mlădiţele în viţă: „De fiecare dată când sfinţim o biserică nu numai că ne bucurăm şi mulţumim lui Dumnezeu, dar ne simţim în acelaşi timp copleşiţi de lucrarea Sfântului Duh, care ne binecuvântează şi ne sfinţeşte pe noi. Această biserică, precum şi altele din oraşul nostru, avea mare nevoie de restaurare. Evident că toţi sfinţii ne-au ajutat să săvârşim această lucrare pentru că permanent se roagă pentru noi şi ne ajută. Mântuitorul Hristos, fiind Păstorul Cel Bun, ne cunoaşte pe toţi după nume, pentru că acestea, de când ne-am botezat, sunt scrise în ceruri. Pentru aceasta, El ne îndeamnă permanent: Rămâneţi întru dragostea Mea! Căci nimeni nu are o dragoste mai mare decât Acela care «îşi pune sufletul pentru oile Sale». Şi numai întru Mântuitorul Hristos, El fiind Viţa şi noi mlădiţele, noi vom aduce roadă bogată. Roada bogată a sfinţilor este tocmai sfinţenia, după cum spune una din frumoasele noastre cântări bisericeşti: «Mare este puterea Crucii Tale, Doamne, că s-a înfipt în loc şi lucrează în lume; şi a arătat din pescari apostoli şi din păgâni mucenici, ca să se roage pentru sufletele noastre»”, a spus Mitropolitul Olteniei.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, în semn de mulţumire pentru activitatea administrativă deosebită, preotul paroh Vintilă Sărdărescu a primit din partea Mitropolitului Olteniei Ordinul „Crucea Sfântului Nicodim” în clasa a 2-a pentru clerici. De asemenea, cei care au ostenit alături de preotul paroh în această frumoasă lucrare de restaurare, consolidare şi punere în valoare a Bisericii Hagi Enuş au primit din partea Centrului eparhial gramate de mulţumire.