Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Veșmânt de har pentru biserica Sfântului Gheorghe din cartierul bucureștean Andronache
În urmă cu aproape un secol și un sfert se încheiau lucrările de edificare a Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Andronache, poziționată atunci la marginea orașului București și aflată acum în sectorul 2 al Capitalei. Lăcașul, ridicat în perioada 1890-1900 cu osteneala a două evlavioase familii, a trecut în ultimii cinci ani prin ample lucrări de înnoire și restaurare care i-au redat frumusețea și strălucirea de odinioară. Eforturile depuse în toată această perioadă au fost încununate duminică, 8 septembrie, când biserica ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a primit veșmântul luminos al sfințeniei prin slujba târnosirii săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Andronache a trecut, începând cu anul 2020, prin însemnate lucrări de înnoire și împodobire, printre care se numără: refacerea acoperișului, restaurarea fațadelor și a pridvorului, montarea unei pardoseli din marmură, realizarea unui sistem nou de încălzire în pardoseală și a unei noi instalații electrice, schimbarea tâmplăriei, realizarea trotuarului perimetral din piatră naturală, refacerea piciorului Sfintei Mese și schimbarea blatului acesteia cu unul din piatră naturală. Totodată, în perioada 2021-2022 a fost restaurată pictura murală, executată în stil neoclasic, în ulei, între anii 1905 și 1906, de pictorul italian Oreste Cantini. În anii 2023 și 2024 au fost restaurate catapeteasma, amvonul, axionițele și icoanele acestora, precum și stranele și celelalte elemente de mobilier din biserică, realizate tot în perioada 1905-1906, din lemn de stejar sculptat cu măiestrie.
Manifestările liturgice dedicate acestui moment istoric din viața comunității Parohiei Andronache au debutat sâmbătă seara, când a fost oficiată în biserica parohială slujba Privegherii în cinstea sărbătorii Nașterii Maicii Domnului. Bucuria acestui praznic a fost dublată, duminică, de emoția duhovnicească pe care au resimțit-o sute de credincioși sosiți din Capitală și din alte zone ale țării pentru a lua parte la slujba de sfințire a lăcașului de închinare săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi.
Primirea celui de-al doilea hram, „Nașterea Maicii Domnului”
Preasfinția Sa a târnosit, dimineață, Sfânta Masă a Altarului, după ce a înconjurat biserica împreună cu părinții slujitori și a sfințit-o prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu agheasmă. Cu acest prilej, sfântul lăcaș a primit cel de-al doilea hram, închinat praznicului Nașterii Maicii Domnului, evlavia comunității parohiale față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu fiind binecunoscută. „Am săvârșit slujba de sfințire a acestui lăcaș care, în ultimii ani, a trecut printr-un amplu proces de consolidare și restaurare. Într-adevăr, biserica aceasta este astăzi înfrumusețată și împodobită ca o adevărată mireasă a lui Hristos. Așa cum ați auzit când am înconjurat biserica și am sfințit lucrările realizate la exterior, de astăzi înainte aveți un nou hram, o nouă ocrotitoare a acestei sfinte biserici și a întregii parohii. Pe lângă hramul Sfântului Gheorghe, ales de ctitorii acestei biserici care au fost militari de carieră, Părintele Patriarh Daniel a binecuvântat ca de acum încolo și praznicul de astăzi să devină hram al acestui lăcaș. Așadar, astăzi, când resfințim biserica, este o ocazie deosebită să sărbătorim și cel dintâi hram nou al sfântului lăcaș”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul rostit după slujba de târnosire.
În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în timpul căreia s-au înălțat și rugăciuni pentru odihna sufletelor fericiților ctitori ai sfântului lăcaș, Gheorghe și Alexandra Ioanin, respectiv Luca și Elena Vlădoianu, și a altor binefăcători și slujitori ai bisericii parohiale. Din soborul de clerici care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte: părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Mihai Cristian Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală; părintele paroh Ioan Pantilimonescu; părintele Florin-Ciprian Petre, secretar la Biroul de presă și relații publice al Patriarhiei Române; părintele pensionar Nicolae Dumitrașcu, fost paroh al Bisericii Andronache; părintele coslujitor Daniel Samson; arhidiaconul Dumitru Ojog, precum și alți slujitori.
La momentul rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit atât despre însemnătatea și prefigurările vechi-testamentare ale Sfintei Cruci, cinstită în mod deosebit în această duminică premergătoare sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, cât și despre nașterea, viața și mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, a cărei taină și lucrare au fost preînchipuite în numeroase rânduri în paginile Vechiului Testament.
Ordine, ranguri și distincții de vrednicie
Cu ocazia slujbei de târnosire a Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Andronache, Preasfinția Sa a acordat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, distincții de vrednicie tuturor persoanelor implicate în lucrările recente de reînnoire și înfrumusețare a sfântului lăcaș. Astfel, părintele paroh Ioan Pantilimonescu a primit rangul de iconom stavrofor, iar părintele coslujitor Daniel Samson, rangul de iconom. Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici a fost acordat părintelui Nicolae Dumitrașcu, sub coordonarea căruia au debutat lucrările de restaurare a sfântului lăcaș. Diaconul Emilian Apostolescu a primit Diploma omagială 2024 - Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu medalie, iar Diploma și medalia omagială „250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București” au fost oferite lui Nicolae Marian Catrina, lui George Bogdan Teodorescu și Elenei Vasilescu. Nu în ultimul rând, Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost acordată Consiliului parohial al Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Andronache, iar Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului, Comitetului parohial al Parohiei Andronache.
În încheiere, părintele paroh Ioan Pantilimonescu a mulțumit tuturor celor care au sprijinit, pe parcursul ultimilor ani, în felurite chipuri, sfântul lăcaș și lucrarea parohiei, exprimându-și în mod deosebit recunoștința față de purtarea de grijă a Întâistătătorului Bisericii noastre. În semn de apreciere și prețuire, acesta i-a oferit ierarhului delegat, din partea comunității parohiale, o icoană cu chipul Maicii Domnului și un frumos coș cu flori.