De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Veșmânt de har pentru o biserică din Ploieşti
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a sfințit duminică, 16 iunie 2024, biserica Parohiei „Schimbarea la Față”-Ploiești, județul Prahova, și a binecuvântat lucrările realizate la ansamblul parohial. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și a oferit distincții binefăcătorilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, de la Ioan 17, 1-13, și a explicat totodată de ce în Duminica a 7-a după Paști sunt pomeniți Sfinții Părinți de la Sinodul 1 Ecumenic: „Erezia lui Arie a provocat tulburare între creştinii din Imperiul Roman, ceea ce l-a determinat pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul Sinod Ecumenic la Niceea, în anul 325. Lucrările sinodului au început la 20 mai şi s-au desfășurat până la 25 august. La ședința de deschidere şi la cea de închidere a sinodului a participat şi împăratul, care se considera «împreună-slujitor cu episcopii» şi «episcop pus de Dumnezeu pentru treburile din afara Bisericii». La finalul îndelungatei dezbateri teologice, majoritatea episcopilor prezenţi la sinod au mărturisit că Domnul nostru Iisus Hristos, ca Fiul lui Dumnezeu-Tatăl, este Dumnezeu adevărat, de o fiinţă cu Tatăl. Adevăr dogmatic pe care-l afirmăm, datorită lor, până astăzi prin Simbolul de credinţă, prin Crez. Primul Sinod Ecumenic l-a condamnat pe Arie și erezia lui, a formulat primele dogme sau învățături, ortodoxe, sintetizate în primele 7 articole ale Crezului, a stabilit modul în care se calculează data Sfintelor Paști și a alcătuit mai multe reguli legate de organizarea şi disciplina bisericească. Conform tradiției, la acest sinod au participat 318 Părinţi care sunt reprezentați în iconografia bisericească avându-l în mijlocul lor pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare”.
De asemenea, ierarhul a spus că duminica aceasta este despre mărturisirea dreptei credințe, care duce la cunoașterea lui Dumnezeu şi la dobândirea vieţii veşnice, așa cum a îndemnat și Evanghelia rânduită. „Astăzi, Biserica sărbătorește biruința credinței universale, sobornicești, asupra minții înfumurate a omului predispus spre schismă, spre erezie. Biserica Ortodoxă va învinge arianismul contemporan, după cum l-a învins și pe Arie. Noi, românii, am primit credința creștină de la Sfântul Apostol Andrei, întâiul chemat ca ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos, și suntem datori astfel în fața lui Dumnezeu să păstrăm credința dreaptă, adevărată. Suntem chemați să transmitem această credință și altora, să o binevestim, să o transmitem din generaţie în generaţie în ţara noastră şi în Europa, oriunde mergem sau viețuim, mărturisind iubirea lui Dumnezeu pentru noi, și chemarea a fi ucenici uniți ai lui Hristos, pentru că numai cine rămâne unit cu Hristos aduce roade în viața sa, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea noastră”, a reliefat Preasfinția Sa.
La final, cei implicați în realizarea lucrărilor au primit distincții din partea Întâistătătorului Bisericii noastre: părintele paroh Adrian-Marius Dascălu și pr. Gabriel-Ionel Frunză, slujitor la aceeași parohie, au primit rangul de iconom stavrofor.
De asemenea, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit lui Răzvan Ion Paraschiv; Diploma omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu medalie, lui Ioan Burducel; Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost oferită Consiliului parohial, iar Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului Comitetului parohial.
Printre lucrările realizate la biserica parohială, ridicată între anii 2000 și 2001, se numără: extinderea bisericii cu un foișor de lemn, montarea unei noi pardoseli din marmură în Sfântul Altar, amenajarea curții, repararea agheasmatarului, dar și alte multe lucrări.