De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Veșmântul harului pentru biserica din Boju Cătun, județul Cluj
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat sâmbătă, 5 octombrie, în mijlocul credincioșilor din localitatea Boju Cătun, județul Cluj. Ierarhul a resfințit biserica Filiei Boju Cătun din Parohia Boju, Protopopiatul Cluj I, cu prilejul finalizării picturii locașului de cult, în tehnica tempera, ce a fost realizată în perioada 2017-2019.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în pridvorul bisericii și a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptul că criteriul adevăratei credințe este jertfa, disponibilitatea omului de a se jertfi pentru aproapele său după chipul Domnului Iisus Hristos a Cărui jertfă pentru neamul omenesc este actualizată în Jertfa Euharistică, adică în Sfânta Liturghie.
Alături de ierarh au slujit părintele arhidiacon Claudiu Grama, consilier eparhial, părintele Dan Hognogi, protopopul de Cluj I, părintele lect. dr. Răzvan Perșa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, părintele Ciprian Cherecheș, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, părintele paroh Brian Bancoș, precum și alți preoți de la parohii învecinate.
Răspunsurile la slujbă au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie și filie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Brian Bancoș, cu dreptul de a purta brâul roșu. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.
Locașul de cult cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Boju Cătun a fost construit între anii 1999 și 2002. În perioada 2017-2019, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, fiind împodobită cu pictură în tehnica tempera, realizată de pictorul bisericesc Liviu Bob din Baia Mare. Mica comunitate din Boju Cătun este formată dintr-un număr de aproximativ 20 de familii și 20 de persoane vârstnice singure.