Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Veșmântul sfințeniei pentru biserica tulceană din localitatea Nicolae Bălcescu
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșii Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea tulceană Nicolae Bălcescu, Protoieria Babadag, au trăit adevărate momente istorice de bucurie duhovnicească și împlinire sufletească, în această zi fiind încununate eforturile recente de restaurare a sfântului lăcaș.
În mijlocul comunității s-a aflat Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care a săvârșit slujba de sfințire a bisericii și Sfânta Liturghie. La sărbătoare au luat parte preoți din parohiile învecinate și credincioși din parohie și din împrejurimi, resfințirea bisericii restaurate fiind un moment îndelung așteptat.
În cuvântul de învățătură rostit în timpul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia duminicală și a vorbit despre asumarea și purtarea crucii, îndemnând credincioșii la o viață de sfințenie prin urmarea Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul slujbei au fost pomeniți atât ctitorii bisericii întemeiate în urmă cu peste 120 de ani, cât și binefăcătorii ei mai recenți.
Pentru implicarea deosebită și râvna arătată încă de la numirea în parohie spre slujirea credincioșilor și restaurarea bisericii, preotului paroh i-a fost acordat rangul de iconom stavrofor. Totodată, Preasfinția Sa a oferit diplome de apreciere Consiliului parohial și altor binefăcători pentru implicarea și contribuția deosebită arătate în timpul lucrărilor de reparație capitală a bisericii. În semn de recunoștință, ierarhul a primit din partea preotului paroh o frumoasă icoană cu hramul bisericii.
Actuala biserică impunătoare din satul Nicolae Bălcescu a fost construită începând cu anul 1897, din lipsa fondurilor fiind finalizată în primii ani ai secolului al 20-lea și pictată abia în anul 1912. În perioada 2010-2024, biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare capitală, beneficiind de susținere financiară din partea credincioșilor, a autorităților locale, a Episcopiei Tulcii și a Secretariatului de Stat pentru Culte, ne-a transmis părintele Felix Neculai, consilier eparhial.