Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Veşminte noi pentru Sfântul Cuvios Dimitrie
Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, păstrate în Catedrala patriarhală, sunt pregătite în fiecare an cu ocazia sărbătorii sale, de pe 27 octombrie, pentru a fi cinstite de miile de închinători care participă la pelerinajul din Capitală. Şi anul acesta, cinstitele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie au fost acoperite cu veşminte noi, luminoase, împodobite şi brodate cu chipul sfântului din icoană.
Veşmintele Sfântului Dimitrie cel Nou de la Catedrala patriarhală sunt înnoite de mai multe ori în timpul anului bisericesc cu ocazia marilor sărbători ale Bisericii Ortodoxe, la praznicele împărăteşti, la praznicele închinate Maicii Domnului şi, în special, de hramul Catedralei patriarhale. Veşmântul care a fost înlocuit este păstrat cu evlavie şi grijă de slujitorii catedralei şi este dăruit ulterior unei mănăstiri sau parohii pentru a fi cinstit de credincioşii care se închină şi se roagă la aceste aşezăminte.
Despre rânduiala înnoirii veşmintelor care acoperă moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou de la Bucureşti ne-a vorbit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor: „De câteva ori pe an, în preajma unor sărbători importante şi, în special, a hramului Catedralei patriarhale de pe 27 octombrie, veşmântul care acoperă cinstitele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie este înlocuit cu unul nou, realizat în Atelierele Patriarhiei Române sau în unele mănăstiri mari, brodat cu chipul sfântului, împodobit şi luminos. Veşmântul este schimbat de slujitorii Catedralei patriarhale, cu evlavie şi rugăciune, cântându-se troparul sfântului. Doar mâna Sfântului Dimitrie este lăsată dincolo de veşmânt, astfel încât toţi credincioşii care cinstesc sfintele moaşte pot săruta unul dintre degetele sfântului. De asemenea, am făcut şi un rând de acoperăminte pentru Cinstitele Daruri care se folosesc la Sfânta Liturghie. Chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou este brodat pe acoperământul principal, dar şi pe veşmintele pentru Sfânta Masă, care se folosesc în ziua lui de prăznuire“.
Grija pentru înfrumuseţarea în fiecare an a veşmintelor Sfântului Cuvios Dimitrie reflectă învăţătura că în spaţiul Bisericii Ortodoxe cinstirea care se acordă sfinţilor este extinsă şi la sfintele moaşte ale acestora, la icoane cu chipul sfinţilor, dar şi la diferite obiecte care au fost ale sfântului şi s-au aflat păstrătoare ale harului sfinţeniei de care sfântul s-a împărtăşit. Urmând această rânduială, creştinii ortodocşi cinstesc şi veşmintele care au acoperit sfintele moaşte ale sfinţilor, aşa cum se întâmplă în România cu veşmintele Sfântului Cuvios Dimitrie, ale Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi şi ale Sfintei Mucenice Filofteea de la Curtea de Argeş, precum şi ale altor sfinţi.