De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vestirea Naşterii Domnului în Mitropolia Olteniei
Naşterea Domnului a început să fie vestită în Mitropolia Olteniei prin glasurile colindătorilor de toate vârstele. Din Craiova, la Râmnic, din Severin, la Slatina, minunea praznicului mântuirii aduce în suflete credincioase bucurii duhovniceşti.
În Cetatea Băniei „colindul sfânt şi bun“ a umplut de bucurie sufletele credincioşilor, adunaţi la finele săptămânii trecute în Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“ pentru a asculta tradiţionalul concert al studenţilor teologi. Conduşi de pr. lect. dr. Ion Bârnea, din cafasul catedralei studenţii craioveni au interpretat piese cunoscute din repertoriul clasic coral, dar şi din tradiţia bizantină.
„O taină pe care Dumnezeu a păstrat-o în tăcerea iubirii Sale“
În mijlocul cadrelor didactice şi credincioşilor prezenţi a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova. Vreme de un ceas armonia cântării a pătruns la locul tainic al inimii celor prezenţi, aducându-L pe Hristos în suflet prin vestirea mântuitoarei Sale Naşteri. Momentul a fost completat prin cuvântul de învăţătură al IPS Părinte Mitropolit, care a detaliat înţelesul dogmatic al Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos.
„Cu toţii suntem cuprinşi de această mare sărbătoare şi bucurie, care nu este numai pentru noi, ci şi pentru puterile cereşti. Este cu adevărat o taină pe care Dumnezeu a păstrat-o în tăcerea iubirii Sale şi a descoperit-o la momentul potrivit, când toate au fost potrivite şi când totul a fost gata. Atunci Fiul lui Dumnezeu ne-a făcut această mare bucurie a venirii Sale, tot într-o linişte şi tăcere deplină. Atunci, Fecioara Maria împreună cu Dreptul Iosif au venit la Betleem şi acolo s-a născut «Cel fără de început»“, a spus IPS Mitropolit Irineu. Totodată, Întâistătătorul Bisericii Oltene a subliniat împletirea realităţii noastre pământeşti cu taina cea mai presus de minte în Naşterea Domnului. „Din cele spuse de Sfinţii Evanghelişti, dar şi din cântarea şi mesajul colindului nostru sfânt şi bun, vedem pe de o parte lucruri reale, cu putinţă de înţeles pentru mintea noastră, dar şi lucruri tainice. Cele reale sunt prezentate prin Naştere, prin peşteră, prin Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, prin viaţa pământească a Mântuitorului Iisus Hristos. Cele tainice şi mai presus de înţelegere sunt legate de felul cum S-a întrupat Cuvântul cel fără de început, cum S-a sălăşluit în firea noastră omenească neputincioasă, cum S-a smerit pe Sine Fiul lui Dumnezeu, cum Cel Preaînalt S-a făcut om asemenea nouă, în afară de păcat. Dar pentru că Dumnezeu toate le poate şi toate le lucrează pentru binele nostru, a împletit aceste lucruri într-un singur mănunchi, într-un singur ideal, mântuirea noastră“, a conchis Mitropolitul Olteniei. Tot în cadrul evenimentului, pr. Adrian Boldişor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei“, a prezentat Agenda Duhovnicească pe anul 2014.
Concurs interjudeţean de colinde şi tradiţii populare la Tomşani
Sala de festivităţi a Căminului Cultural din comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, a găzduit la finele săptămânii trecute cea de-a V-a ediţie a concursului interjudeţean „Marea Taină a Naşterii Domnului“, închinat praznicului Naşterii Domnului. Evenimentul, aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, a fost organizat de către Primăria comunei Tomşani, Consiliul Local Tomşani, şcolile gimnaziale Tomşani şi Foleştii de Sus şi Parohia Foleştii de Sus.
Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni: creaţie plastică, creaţie literară, scenete şi interpretare corală. La primele două secţiuni au participat, cu peste 300 de lucrări, cadre didactice, elevi şi preşcolari de la şcoli din judeţele Argeş, Vâlcea, Vaslui, Dolj, Bacău, Arad, Hunedoara, Bihor şi Bucureşti. La secţiunea a doua au participat 20 de grupuri de copii şi tineri de la 10 şcoli din judeţul Vâlcea: Şcoala Gimnazială Măldăreşti, Şcoala Gimnazială Urşi, Şcoala Gimnazială Cernişoara, Şcoala Gimnazială Stroeşti, Şcoala Gimnazială Oteşani, Şcoala Gimnazială Vaideeni, Şcoala Gimnazială Slătioara, Şcoala Primară Izvoru Rece alături de Şcolile Gimnaziale Foleştii de Sus şi Tomşani, precum şi de corul de copii „Aghiofilia“ al Parohiei Foleştii de Sus.
Despre acest eveniment ne-a oferit mai multe informaţii prof. Liviu-Bogdan Tudor, profesor de religie la şcoala din Tomşani, coordonatorul concursului: „Scopul acestui concurs este acela de a ne reînvia sentimentele frumoase ale sărbătorilor de iarnă, de a reînvia conştiinţa noastră morală şi a învăţa să fim mai buni în preajma marii minuni a Întrupării Domnului. Observăm în jurul nostru cum toate tradiţiile şi obiceiurile legate de Naşterea Domnului se şterg cu o repeziciune de neimaginat. Prin acest concurs încercăm o punere în valoare şi în inima elevilor a acestor tradiţii şi obiceiuri“.
Valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor
Amfiteatrul Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina a găzduit săptămâna trecută Festivalul interjudeţean al obiceiurilor şi tradiţiilor creştine româneşti, ajuns la ediţia a X-a. Evenimentul a fost prezentat de Nicu Popa, cunoscut actor şi regizor slătinean. Dintre obiectivele festivalului amintim: formarea şi dezvoltarea competenţelor de comunicare şi dialog şi cultivarea spiritului de colaborare, întrajutorare şi competiţie.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, ca instituţie parteneră, a susţinut şi răsplătit cu daruri colindătorii din cele cinci cercuri pedagogice ale Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, iar juriul de specialitate de la Palatul Copiilor şi Elevilor „Adrian Băran“ a acordat premii şi diplome.
Tot pentru publicul iubitor de cântare sfântă, duminică, 15 decembrie, în amfiteatrul Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ a avut loc un concert de colinde susţinut de corala Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor şi de corul Şcolii Populare de Arte din Slatina.
„Suntem la ceas aniversar, acum când ne apropiem cu bucurie, dar şi cu smerenie de marele praznic al Naşterii Domnului“, a declarat cu emoţie Mirela Luţu, profesor iniţiator.
„Scopul principal al acestui festival este cunoaşterea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti din judeţul nostru şi din judeţele limitrofe partenere, prin revitalizarea, respectarea, practicarea şi transmiterea lor generaţiilor actuale şi viitoare, precum şi dezvoltarea afectivă a personalităţii elevilor prin educarea laturii moral-creştine şi artistice“, a explicat Odeta Vâlcea, cadru didactic implicat în coordonarea acestei activităţi.