În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Vestirea tradițională a Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală
După rânduiala tradițională, în Ajunul praznicului Nașterii Domnului, clericii au vestit Întruparea Fiului lui Dumnezeu prin cântare și purtarea icoanei sărbătorii. Această frumoasă rânduială a fost săvârșită și anul acesta la Reședința Patriarhală din București, în 24 decembrie, unde un sobor de slujitori ai Catedralei Patriarhale l-au vizitat pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu icoana Nașterii Domnului.
Un sobor de clerici, condus de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu psalți ai sfântului lăcaș au purtat în procesiune, la Reședința Patriarhală, icoana Nașterii Domnului.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a întâmpinat în Salonul Sfinților Români, unde aceștia au intonat troparul și condacul sărbătorii, după care a fost rostit un polihroniu. După ce s-a închinat la sfânta icoană, Preafericirea Sa a rostit un scurt cuvânt de învățătură.
„Această vestire a Nașterii Domnului o fac, în general, păstorii de suflete, după cum păstorii de oi, odinioară, la Betleem, au vestit locuitorilor din cetate Nașterea Pruncului Iisus. Mai întâi îngerii au binevestit păstorilor, și păstorii au binevestit locuitorilor. De aceea, noi repetăm această lucrare sfântă de binevestire a Nașterii Domnului Iisus Hristos, mai întâi prin colindători, care îi reprezintă pe îngerii de odinioară, care s-au adresat păstorilor, iar apoi prin preoții Bisericii, care vin în casele credincioșilor cu icoana, în Ajun sau în zilele premergătoare, pentru a vesti Nașterea Domnului, prin cântare și vedere a icoanei”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii noastre.