La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Veteranul de război Gheorghe Hârcă, sărbătorit în Parohia Glodenii-Gândului
Militarii de la Centrul Militar Zonal Iaşi s-au deplasat zilele trecute în localitatea Glodenii-Gândului, un sat din comuna Ţibăneşti, judeţul Iaşi, pentru a-l sărbători pe Gheorghe Hârcă, cel mai vârstnic fiu al satului, care, pe data de 19 septembrie, a împlinit venerabila vârstă de 102 ani.
Duminică, 21 septembrie 2014, la biserica parohială a localităţii Glodenii-Gândului din judeţul Iaşi, conducerea Centrului Militar Zonal Iaşi a omagiat pe eroul în viaţă din această localitate, lt. (rtr.) Gheorghe Hârcă. Spaţiul ales pentru acest moment nu a fost unul întâmplător, veteranul de război, la onorabila vârstă de 102 ani, participând în fiecare duminică la slujba Sfintei Liturghii. În cadrul festivităţii i-au fost înmânate o diplomă aniversară din partea ministrului Apărării Naţionale, iar din partea comandantului Centrului Militar Zonal Iaşi, o diplomă de excelenţă, ca semn de recunoştinţă pentru sacrificiul de care a dat dovadă în timpul războiului. Evenimentul a fost îmbrăcat într-un aer de sărbătoare, la care au participat numeroşi localnici şi membri ai familiei sărbătoritului.
Locotenent colonelul (rtr.) Gheorghe Hârcă este veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, fiind încorporat încă din anul 1934. Moş Hârcă, aşa cum îi spun sătenii, a fost încadrat la Regimentul 25 Infanterie, cu care a luptat în campania din Est. A cunoscut viaţa grea de pe front, a suferit de foame, frig şi boli în prizonierat şi lagăre, a fost în faţa plutonului de execuţie, dar cu multă putere şi încredere a depăşit aceste clipe dificile şi a reuşit să se întoarcă în satul natal. Pentru meritele sale în război, locotenent colonelul (rtr.) Gheorghe Hârcă, în data de 1 septembrie 1942, prin înaltul decret nr. 2570, a primit medalia pentru ,,Bărbăţie şi Credinţă“, cu spade clasa a II-a. (Tudorel Rusu)