De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Viaţa de familie - fericire, durere sau divertisment
Marţi, 1 aprilie, Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara a găzduit conferinţa „Viaţa de familie - fericire, durere sau divertisment“, susţinută de biofizicianul dr. Virgiliu Gheorghe Vlăescu. Evenimentul a fost organizat de ASCOR Timişoara, Asociaţia „ProLogos“ şi Asociaţia „Familia Ortodoxă“.
La conferinţă a participat şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, alături de clerici de la Centrul eparhial, preoţi, profesori şi studenţi de la Facultatea de Teologie din Timişoara, precum şi foarte mulţi tineri timişoreni. Familia este centrul vieţii creştine şi vedem că în ziua de astăzi este grav lovită prin toate mijloacele de comunicare. În acest context, Biserica, prin mesajul ei, doreşte să repună pe fundamente sănătoase familia ortodoxă.
„Problemele principale ale familiei din ziua de astăzi sunt mentalităţile, stereotipiile care animă omul în societatea contemporană şi care au foarte puţin în comun cu viaţa de familie. Tinerii care se căsătoresc sunt marcaţi de divertisment, se avântă într-o viaţă de familie fără să ştie ce îi aşteaptă, pentru că ei înşişi nu au avut parte de o viaţă de familie echilibrată. Aceştia intră într-o nouă etapă a vieţii lor, pentru care nu sunt pregătiţi şi nimeni nu le spune cum şi ce ar trebui să facă, ca să-şi îmbunătăţească relaţiile. Familia este un organism care trebuie crescut puţin câte puţin, până ajunge la maturitate. Din păcate, astăzi acesta nu mai ajunge la maturitate şi apare fenomenul de recluziune, ceea ce duce în final la divorţ. Cea mai importantă soluţie, care dă cele mai bune rezultate pentru stabilitatea maritală, este viaţa religioasă. Faptul că oamenii merg la biserică, că au un duhovnic, deja le consolidează relaţia. Cei care doresc să aibă o viaţă de familie fericită trebuie să lupte pentru familie, ca pentru cel mai important aspect al vieţii lor“, a declarat biofizicianul Virgiliu Gheorghe Vlăescu.
„Asociaţia ProLogos doreşte să contribuie la atragerea şi implicarea solidară a intelectualilor creştin-ortodocşi în viaţa comunităţii. Pentru aceasta încercăm să construim o punte între cult şi cultură. Întrucât suntem Pro-Logos avem în vedere o cunoaştere aprofundată a Cuvântului lui Dumnezeu şi a învăţăturii Bisericii“, a precizat Ciprian Buzner, preşedintele Asociaţiei ProLogos. Seria de conferinţe prepascale va continua în această zi cu o nouă conferinţă susţinută de pr. prof. dr. Dumitru Megheşan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Oradea, care va vorbi publicului timişorean despre „Valoarea terapeutică a Tainei Sfintei Mărturisiri“. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul A1/2 al Universităţii de Vest din Timişoara, de la ora 18:00.