În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Viaţa duhovnicească în şcolile teologice
Consfătuirea decanilor, directorilor şi duhovnicilor din şcolile teologice din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei s-a desfăşurat marţi, 19 octombrie, la Seminarul Teologic "Nifon Mitropolitul" din Bucureşti, informează BASILICA.
Reprezentanţii celor patru Facultăţi de Teologie Ortodoxă şi ai celor 12 seminarii teologice din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei s-au întrunit la Seminarul teologic din Bucureşti pentru a dezbate probleme curente din activitatea liturgică şi duhovnicească din cadrul instituţiilor teologice pe care le coordonează. Tema întâlnirii a fost "Viaţa liturgică şi duhovnicească în şcolile teologice" şi a fost structurată în trei subteme care au tratat despre modul de organizare şi persoanele responsabile cu promovarea vieţii duhovniceşti şi intensitatea acesteia, probleme existente în fiecare şcoală, metode şi mijloace de intensificare a vieţii duhovniceşti. Părintele Mihai Aurel, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti, a evidenţiat faptul că aceste întâlniri consultative au ca scop intensificarea vieţii duhovniceşti din cadrul şcolilor teologice din cuprinsul Patriarhiei Române. La eveniment au fost prezenţi Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, şi Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care au accentuat necesitatea organizării acestor întâlniri. "Această întâlnire noi o socotim providenţială şi de aceea s-a şi propus ca aceste întâlniri să aibă loc de două ori pe an, pentru a ne cunoaşte mai bine unii pe alţii şi a cunoaşte care sunt problemele Bisericii şi problemele credincioşilor noştri", a spus Înalt Preasfinţitul Teodosie. Soluţiile şi propunerile elaborate în cadrul întâlnirii vor fi aplicate în şcolile teologice, seminarii sau facultăţi, în conformitate şi în completarea regulamentelor în vigoare. "Noi avem un regulament al seminariilor teologice, avem şi un regulament în cadrul facultăţilor de teologie, dar pe lângă aceste regulamente, noi am făcut anumite propuneri care ar putea îmbunătăţi această viaţă liturgică şi duhovnicească", a declarat IPS Mitropolit Nifon, pentru TRINITAS TV. Pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a precizat faptul că propunerile vor fi transmise spre aplicare şcolilor teologice, după ce vor fi aprobate în cadrul proximei şedinţe a Sinodului mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei. "Am formulat o serie de propuneri concrete în privinţa îmbunătăţirii duhovniceşti a studenţilor teologi şi a elevilor seminarişti. Aceste propuneri odată aprobate în Sinodul mitropolitan vor fi transmise şcolilor de teologie, facultăţi şi seminarii şi sperăm ca ele să intensifice viaţa duhovnicească", a spus părintele decan Buchiu.