De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Viaţa noastră de creștini nu poate fi autentică dacă nu ne împărtășim”
Duminică, 30 iulie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în localitatea Fântânele, filie a Parohiei Călimănești, Protopopiatul Bârlad.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele protopop Vasile Lăiu și părintele paroh Dan Bănică.
În omilia rostită cu acest prilej, ierarhul Hușilor, pornind de la minunea înmulțirii pâinilor, a vorbit despre Taina Sfintei Euharistii și importanța conștientizării nevoii de a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului, cu pregătire și cu o frecvență sporită: „A veni la Liturghie nu înseamnă numai a da un pomelnic, o lumânare sau a face dar pentru Altar prescura și vinul, din care se pregătesc darurile dumnezeiești. A veni la Liturghie înseamnă și a căuta să ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos, pentru că Sfânta Liturghie este masa pe care Dumnezeu ne-o oferă nouă. Suntem invitaţi, pe tot parcursul Liturghiei, să ne pregătim (să avem inima deschisă), pentru ca, la momentul potrivit, să răspundem invitaţiei preotului sau episcopului, când spune: «Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă și cu dragoste să vă apropiaţi», să-L luăm pe Hristos în viaţa noastră, să ne împărtășim cu El. Din nefericire, noi nu mai conștientizăm că una dintre trăsăturile fundamentale ale Ortodoxiei este împărtășirea cu Hristos. Ar trebui să înţelegem că viaţa noastră de creștini nu poate fi autentică, dacă nu ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos. Rezumând participarea noastră la Liturghie doar la a aduce un pomelnic sau darurile la Altar, de fapt noi refuzăm comuniunea deplină cu Hristos, prin Împărtășanie, care este forma maximală de întâlnire cu Dumnezeu-Omul și de primire a Lui în viaţa noastră”.
Preasfinția Sa a descris o pictură regăsită la Mănăstirea Hurezi, care ilustrează cu multă acuratețe faptul că Sfânta Împărtășanie este centrul comunității Bisericii și a insistat asupra importanței conștientizării că centrul vieții creștine este Sfânta Euharistie, pe care este necesar să o primim, cu pregătirea adecvată, cât mai des.
După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie a sfințit noile clopote ale bisericii din localitatea Fântânele. De asemenea, în după-amiaza aceleiași zile, ierarhul Hușilor a sfințit clopotnița bisericii Parohiei Avrămești și a vizitat azilul de bătrâni din această localitate.