De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Viaţa parohiilor: Cursuri de limbă română, istorie şi geografie a României pentru copiii românilor din Stuttgart
Parohia ortodoxă română cu hramurile „Naşterea Domnului“ şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, aflată în oraşul Stuttgart - Zuffenhausen, din Germania, care a luat fiinţă în anul 1996, este păstorită, din noiembrie 2001, de părintele paroh Mihăiţă Bratu, care a fost prezent în sânul acestei comunităţi, în calitate de preot misionar, încă de la întemeierea ei. Deşi începutul a fost greu, cu timpul parohia s-a dezvoltat, comunitatea s-a mărit şi, astfel, în jurul bisericii se desfăşoară diverse activităţi coordonate de părintele paroh, care ajută la păstrarea şi cultivarea credinţei şi a obiceiurilor strămoşeşti şi la promovarea culturii şi spiritualităţii poporului român.
În a doua şi a patra duminică din fiecare lună au loc la biserica parohiei cursuri de limbă română, istorie şi geografie a României pentru 15-20 de copii. „În momentul în care am avut biserica şi spaţiul nostru, ne-am gândit şi la copii, pentru că ei sunt viitorii credincioşi ai Bisericii. Am început un proiect prin care, cu ajutorul a trei doamne din parohie, oferim cursuri de limbă română, geografie, istorie, religie copiilor din comunitatea noastră. Avem o comunitate destul de tânără şi ne-am dorit mult să ieşim în întâmpinarea lor, pentru că se observă tendinţa de a uita limba noastră strămoşească, şi încercăm prin activităţile pe care le desfăşurăm să ne aşezăm împotriva acestui curent, pentru că sunt copii din familii româneşti care nu mai ştiu, nu mai învaţă limba română“, ne-a declarat părintele Bratu. Revista parohială, abc-ul creştin al comunităţii Pe lângă activităţile pentru cei mici, în cadrul parohiei există, încă de la înfiinţare, revista „Veste Bună“, în care părintele paroh, preoţi de la alte parohii din Mitropolia Germaniei şi Europei Centrale, precum şi unii credincioşi oferă membrilor acestei parohii informaţii despre viaţa liturgică şi activităţile cultural-misionare ale parohiei. Revista mai cuprinde informaţii şi diverse explicaţii ale noţiunilor liturgice bisericeşti. Pe lângă editarea acestei reviste, în cadrul parohiei au loc şi întâlniri catehetice, lucru care a făcut ca biserica să primească în vizită foarte multe grupuri de cetăţeni germani dornici să afle câte ceva din tainele Ortodoxiei. „Ne-am dat seama că celor de aici le lipseşte abc-ul credinţei ortodoxe. Sunt unii care vin la biserică pentru prima oară aici, în diaspora, şi am fost nevoiţi ca, pe lângă cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie, să edităm această revistă în care să scriem şi să explicăm lucrurile elementare ale Ortodoxiei“, ne-a mai spus părintele Mihăiţă Bratu. ▲ Interiorul bisericii primeşte pictură bizantină Parohia românească din Stuttgart, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală, îşi împodobeşte interiorul biserii cu pictură. Comunitatea de ortodocşi români de aici a cumpărat, în anul 2004, un fost lăcaş de cult evanghelic, din dorinţa de avea propriul loc de rugăciune. În anii 2005-2006, fostul edificiu evanghelic a fost transformat într-o autentică biserică ortodoxă românească prin construirea unei turle şi prin împodobirea interiorului cu iconostas, icoane, străni, scaune arhiereşti şi pangar.