În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Viaţa parohiilor: Hram la singura biserică din Iaşi, ocrotită de Sfântul Chiril al Alexandriei
Biserica ieşeană cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf. Chiril al Alexandriei“ a fost ieri în sărbătoare, întrucât în calendarul ortodox s-a cinstit Sfântul Chiril al Alexandriei, ocrotitorul parohiei şi al lăcaşului de cult. Sute de credincioşi au participat la hramul bisericii din cartierul Dacia încă de la Vecernia hramului, oficiată în faţa lăcaşului de cult al parohiei, aflat în construcţie. Soborul de 15 preoţi care a oficiat slujba Vecerniei şi cea a Litiei a fost condus de protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, pr. Constatin Andrei, alături de care s-a aflat pr. Nicolae Achimescu, profesor de Istoria Religiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a ţinut şi un cuvânt de învăţătură despre personalitatea Sfântului Chiril şi, mai ales, despre oraşul egiptean unde a trăit.
Protopopul Constantin Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură la finalul slujbei, arătând importanţa sărbătorii pentru parohia ieşeană. Credincioşilor prezenţi li s-a oferit la sfârşit, gustări şi băuturi. Parohia cu peste 30 de teologi În ziua hramului, un sobor de preoţi a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul amenajat la parterul unui bloc, unde se oficiază slujbele religioase până când biserica mare va fi terminată. „Este al doliea an când sărbătorim prin slujbe în sobor cel de-al doilea hram al parohiei noastre. Hramul acesta a fost rânduit PF Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în 2006, chiar în ziua de 9 iunie, iar atunci nu am putut face decât un Acatist de mulţumire, la care a participat şi Părintele Patriarh. S-a concretizat atunci cererea noastră de a primi al doilea hram, pentru că de Învierea Domnului nu ne puteam bucura de prezenţa unui sobor de preoţi. Justificarea alegerii acestui hram a fost aceea că din parohia noastră s-au ridicat peste 30 de teologi şi, de aceea, s-a ales ca ocrotitor un mare teolog, precum Chiril al Alexandriei. Anul trecut a fost prima oară când am avut un sobor de preoţi la hram, iar anul acesta ne-am hotărât să oficiem slujba Vecerniei afară, pentru că ştiam că numărul credincioşilor va fi mare“, ne-a explicat parohul bisericii ieşene, pr. Ştefan Chiruţă. Hramul s-a încheiat cu un program cultural-artistic susţinut de elevii de la Şcoala nr. 26, în cadrul căruia s-au expus picturi şi compoziţii religioase, participând profesori, părinţi şi credincioşi. O biserică grandioasă Biserica „Învierea Domnului“ şi „Sf. Chiril al Alexandriei“ se află într-un stadiu avansat al lucrărilor de construcţie. Parohia a fost înfiinţată în 1990, în acelaşi an, în ziua de Paşti, fiind sfinţit şi locul de construcţie, de către IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. După doi ani, s-au obţinut toate aprobările, iar în 1993 s-a turnat fundaţia. „Proiectul bisericii noastre este unul măreţ şi impune cheltuieli foarte mari. Numai geamurile costă 150.000 de lei. Ne-am lovit şi de problema infiltraţiilor de apă de la subsol şi căutăm soluţii pentru aceasta. În plus, închizân-du-se chiar din primii ani, mari întreprinderi, majoritatea enoriaşilor au rămas şomeri. Am primit ajutor şi din partea Guvernului şi a Primăriei“, ne-a mai spus pr. Chiruţă. O echipă de profesori ingineri de la Facultatea de Construcţii din Iaşi caută soluţii pentru oprirea infiltraţiilor de apă, urmând ca în viitorul apropiat să se realizeze finisajele exterioare şi acoperirea cu tablă.