În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Viaţa parohiilor: Ziduri şi suflete frumoase, la Biserica Bucur din Capitală
▲ La Biserica Bucur de pe malul Dâmboviţei s-au terminat lucrările de consolidare şi susţinere a terenului pe care se află biserica cu hramul „Sfinţii Atanasie şi Chiril“, zidită de Bucur Ciobanul încă din anul 1416 ▲
Lucrările desfăşurate sub ochii atenţi ai părintelui paroh Ionuţ Bărbulescu au fost absolut necesare, deoarece biserica s-a deplasat spre Dâmboviţa, iar zidul care sprjină colina a fost grav afectat. Stabilizarea terenului s-a făcut prin ample lucrări care au presupus săparea unor gropi de 6 m, din 10 în 10 m, în care s-au fixat câte 10 stâlpi de beton.
Parteneriat cu diferite centre sociale
Pe lângă activităţile administrativ-liturgice, comunitatea parohială de aici desfăşoară şi foarte multe acţiuni sociale. Începute cu ocazia sărbătorilor importante ale ortodoxiei, acţiunile sociale desfăşurate în cadrul Centrului medico-social „Sfântul Luca“, din Şoseaua Berceni nr.12, s-au intensificat din ce în ce mai mult. „Cu ajutorul credincioşilor care întotdeauna ne sunt alături şi ne sprijină în tot ceea ce dorim să întreprindem, mergem de fiecare dată când avem ocazia la oamenii în vârstă care se află la Căminul „Sfântul Luca“, care se află aici pentru că multe dintre rudele şi prietenii lor i-au părăsit. De Crăciun, am dus 75 de pachete cu haine şi alimente, pentru fiecare dintre cei de acolo. De la biserica noastră am oferit daruri şi celor care au trecut pragul şi au plecat genunchiul la icoana Mântuitorului Hristos în momentele speciale de sărbătoare ale parohiei noastre. La fiecare hram şi la fiecare mare praznic am organizat agape pentru cei prezenţi sau am facut pachete, duse de voluntari celor neputincioşi, care nu pot ajunge la biserică“, ne-a declarat părintele paroh.
Credincioşii de la această parohie vizitează, de asemenea, de multe ori şi centrul Ioana, un centru de noapte pentru oamenii străzii, situat pe Şoseaua Olteniţei. Aici sunt cazate persoane fără adăpost, care nu au posibilităţi financiare să plătească chiria unei locuinţe în oraş. „Facem vizite aici cu durere în suflet, pentru că persoanele singure şi ale nimănui sunt primite aici pe o perioadă determinată. La unii le-am plătit micile taxe pe care trebuie să le achite aici, dar am încercat mai mult să îi facem să simte că nu sunt chiar singuri şi că, cu rugăciune, nădejde şi ajutorul semenilor, pot trece mai uşor peste greutăţile vieţii“, ne-a mai spus părintele Bărbulescu.
Burse sociale pentru elevi
Pe lângă acţiunile caritative, cei din parohia Bucur susţin financiar pentru studii doi dintre elevii şcolii de cântăreţi bisericeşti din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul“, dar şi unui student de la facultatea de teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a crescut într-un centru de asistenţă socială şi la Protecţia copilului din Giurgiu. „Prin aceste activităţi sociale, încercăm şi nădăjduim mai mult decât prin orice altceva să reuşim să împlinim în viaţa de zi cu zi îndemnurile pe care le-am primit de la Hristos Domnul, iar credincioşii noştri sunt, prin aceste acţiuni filantropice, din ce în ce mai apropiaţi de altar şi de rugăciunile pe care le înălţăm împreună către Bunul Dumnezeu, în sfântul lăcaş. Astfel, de la comuniunea euharistică, extindem împreuna noastră lucrare în mijlocul celor ce au nevoie de ajutorul şi de rugăciunile noastre. Aşa se întăresc şi legăturile sufleteşti dintre noi“, a mărturisit părintele paroh Ionuţ Bărbulescu.