De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Viaţa Sfântului Nectarie, o pildă pentru fiecare
Evenimentele dedicate cinstirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, au continuat ieri prin Sfânta Liturghie arhierească săvârşită în Catedrala patriarhală de Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Preasfinţia Sa le-a vorbit pelerinilor prezenţi despre viaţa Sfântului Ierarh Nectarie, ale cărui cinstite moaşte aduse din Eghina, Grecia, sunt depuse în aceste zile spre închinare alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: "Nu se putea o binecuvântare mai mare şi un dar mai potrivit de la Bunul Dumnezeu pentru această sărbătoare şi pentru aceste nevoi sufleteşti şi trupeşti ale noastre decât venirea unui sfânt taumaturg, a unui sfânt făcător de minuni şi vindecător, pe de altă parte, a unui sfânt contemporan". Preasfinţitul Siluan a arătat că "Sfântul Ierarh Nectarie nu ne aduce doar harul tămăduitor al lui Dumnezeu, ci, prin prezenţa sa, ne pune înainte şi nouă, creştinilor ortodocşi din România, la fel cum a făcut pentru cei din Grecia în timpul vieţii sale, o pildă de învăţătură, ca să nu deznădăjduim niciodată în încercările vieţii prin care fiecare avem de trecut". Preasfinţia Sa a amintit una dintre primele minuni săvârşite de Sfântul Ierarh Nectarie imediat după mutarea la Domnul, când prin atingerea de una dintre hainele sale, un om paralizat a fost vindecat: "Nu sunt lipsite de temei această credinţă, evlavie şi dorinţă pe care o avem fiecare dintre noi de a alerga la sfintele moaşte, de a îngenunchea înaintea lor ca şi înaintea sfântului însuşi şi ca înaintea lui Dumnezeu şi să-I cerem tămăduirea bolilor şi iertarea păcatelor noastre, pentru că Dumnezeu lucrează şi prin ceea ce a aparţinut unui sfânt, nu doar prin rugăciunile pe care sfântul le face în mod direct, şi cu atât mai mult prin intermediul sfintelor sale moaşte". În încheiere, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, a apreciat că "viaţa Sfântului Nectarie este o pildă pentru fiecare dintre noi, dar mai presus decât orice, prezenţa sa este un mare dar şi o mare binecuvântare pentru toţi cei care îşi deschid inimile către el şi care aleargă la sfintele sale moaşte". Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic "Potirul" al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. La momentul rânduit al slujbei, credincioşii care au primit dezlegare de la duhovnic şi pruncii s-au apropiat pentru a primi Sfânta Euharistie.