De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Victimele comunismului, comemorate la Severin
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, a organizat sâmbătă, 18 iunie, o serie de manifestări comemorative cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la deportările în Bărăgan. Evenimentul a fost marcat de prezenţa Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
În cadrul evenimentelor comemorative, organizate cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la deportările comuniste în Bărăgan, PS Nicodim a oficiat slujba Parastasului pentru sufletele mehedinţenilor mutaţi la Domnul în această parte de ţară. Evenimentul a avut loc la monumentul ridicat în Parcul Dragalina din Drobeta-Turnu Severin. Cu acest prilej, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, au înălţat, timp de câteva minute, împreună cu ierarhul locului şi cu preoţii slujitori, rugăciune în memoria înaintaşilor adormiţi în Domnul. La sfârşitul slujbei de pomenire, PS Episcop a vorbit despre obligaţia morală de a-i comemora pe fiii neamului românesc, care au suferit pentru credinţa creştină în lagăre sau închisori: "Se cuvine să ne aducem aminte de acei oameni care au trebuit, în miez de noapte, să îşi lase agoniseala de o viaţă şi să meargă în lagărele de concentrare forţată din Câmpia Bărăganului sau în închisorile comuniste, sub acuzaţia de trădare. Este de datoria noastră ca, la împlinirea a 60 de ani de la tristele evenimente de care au avut parte înaintaşii noştri, să îi comemorăm ca pe nişte eroi ai neamului". În urmă cu 60 de ani, câteva mii de familii din Drobeta-Turnu Severin şi din întreg judeţul Mehedinţi au fost deportate în Bărăgan, fără o învinuire anume. În contextul relaţiilor încordate dintre România şi Iugoslavia, în anul 1948, graniţa dintre cele două ţări a devenit o zonă sensibilă pentru guvernul comunist de la Bucureşti. Etniile prezente aici, în special în Banat, erau considerate drept "elemente cu un factor ridicat de risc". Urmând modelul sovietic, pe data de 15 martie 1951, Ministerul de Interne al Republicii Populare România a dat un decret de strămutare a acestor persoane nedorite. Membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, împreună cu foştii deportaţi în Bărăgan se vor aduna şi pe data de 29 iunie, cu prilejul comemorării victimelor regimului comunist de la Izverna, Mehedinţi.