În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Vindecarea de păcate prin fapte bune
În a V-a Duminică după Rusalii, când este prezentată vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadara, credincioşii au fost îndemnaţi să lupte împotriva păcatului prin spovedanie, împărtăşanie şi fapte bune.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei bistriţene Dumbrăveni. Slujba a fost precedată de resfinţirea lăcaşului de cult, reabilitat în ultimii ani de parohul Alexandru Gherghel. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat şi lucrările de restaurare a picturii şi a sfinţit altarul de vară, construit lângă biserică. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi din localităţile învecinate şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. În cuvântului de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei a amintit de pericopa evanghelică a duminicii şi despre sporirea în credinţă şi renunţarea la patimi.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a ridicat pe pr. Alexandru Gherghel la rangul de iconom şi a oferit primarului Constantin Rusu distincţia „Crucea Transilvană“. Au fost oferite şi diplome de „Aleasă cinstire“ consiliului parohial şi celor care au contribuit la edificarea bisericii.
Biserica din Dumbrăveni a fost construită între 1909-1912. Locaşul de rugăciune a fost sfinţit în 1981 de vrednicul de pomenire arhiepiscop Teofil Herineanu. Din 2009, când pr. Gherghel a fost numit paroh, s-a iniţiat un amplu proces de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii şi de refacere a casei parohiale. Au fost realizate lucrări în interiorul lăcaşului de rugăciune, între care refacerea tencuielii, restaurarea picturii, recondiţionarea sfântului altar, s-au înlocuit obiectele de cult. De asemenea, s-au făcut lucrări de amenajare şi la exterior.
IPS Serafim, la Catedrala clujeană
Sfânta Liturghie de la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, preoţii slujitori ai catedralei şi preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană. În cuvântul de învăţătură, IPS Serafim a explicat pericopa evanghelică, apoi a vorbit despre influenţa răului asupra lumii contemporane, dar şi despre lupta creştinilor împotriva păcatului, prin spovedanie, împărtăşanie şi fapte bune. IPS Serafim i-a îndemnat pe credincioşi să se încreadă în purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi să-I mulţumească atât pentru binecuvântările primite, cât şi pentru încercările din viaţă.
Sfinţirea bisericii din Sărmaşu
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Sărmaşu, protopopiatul Luduş, unde a târnosit biserica cu hramurile „Naşterea Sfintei Fecioare Maria“, „Sfântul Mare Mucenic Mina“ şi „Sfântul Vasile cel Mare“ din localitatea Sărmaşu, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură. „Toate aceste trei hramuri au o semnificaţie deosebită pentru că în perioada aceasta de 10 ani cât noi am lucrat aici s-au întâmplat câteva lucruri deosebite“, a spus pr. Ilie Bucur. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în vremea când era ierarhul eparhiei. În acest loc s-a amenajat un cămin preoţesc şi se vor organiza tabere pentru tineret.
Sărbătoare la Bociu
Credincioşii din Parohia Bociu, protopopiatul Huedin, au sărbătorit împlinirea unui an de la construcţia bisericii din localitate. La evenimentul organizat de comunitatea parohială a fost prezent şi Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi protopopul de Huedin, pr. Ciprian Taloş. În cuvântul de învăţătură, PS Vasile Someşanul a vorbit despre Mântuitorul Iisus Hristos, doctorul trupurilor şi al sufletelor. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi la slujbă să asculte şi să împlinească Cuvântul lui Dumnezeu şi să sporească mărturia lor pentru Hristos. După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii. Parohia din Bociu a fost înfiinţată pe 15 august 2010, după ce a fost filie a Parohiei Buteni, iar în prezent are statutul de parohie misionară. Biserica „Sântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ a fost construită în mai puţin de un an, după ce vechea biserică a fost retrocedată cultului greco-catolic. Piatra de temelie a fost pusă pe 17 iunie 2011, iar pe 29 iunie 2012 biserica a fost sfinţită de IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, conform parohului Horea Şaitiş.
Slujbă la Catedrala din Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în Catedrala Episcopală din Baia Mare. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a ridicat la rangul de arhimandrit pe protosinghelul Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, în urma propunerii pe care a făcut-o Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi a PS Iustin Sigheteanul, şi aprobării de către Sfântul Sinod. După Sfânta Liturghie, PS Iustin Sighetenul a săvârşit taina Sfântului Botez pentru micuţul Darius Alexandru Bud.