„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„VINUL - Dar al lui Dumnezeu şi Euharistie a creaţiei“
Marţi, 16 decembrie 2014, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi conferinţa cu titlul „VINUL - Dar al lui Dumnezeu şi Euharistie a creaţiei“. Evenimentul a avut loc în contextul Anului omagial euharistic, al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Euharistii şi al activităţilor academice desfăşurate în facultatea ieşeană pe parcursul întregului an.
„A bea“ pare o acţiune mult prea comună spre a fi dezbătută academic. Însă, aşa cum Sfânta Scriptură ne arată, „a bea“ nu înseamnă doar potolirea setei, ci poate fi manifestarea binecuvântării divine, expresia unei vieţi fericite sau a unităţii familiale, semnul unei alianţe sau, în legătură cu aceasta din urmă, manifestarea împărtăşirii cu Duhul Sfânt. Dumnezeu face ca pământul să rodească, via să se înalţe spre lumina cerului şi să dea rod, strugurii să ajungă vin, spre întărirea omului. Vinul este dar al lui Dumnezeu, pe care omul, primindu-l, îl aduce ca jertfă euharistică, de mulţumire, Creatorului său. Astfel, vinul, Dar al lui Dumnezeu, devine Euharistie a creaţiei şi, prin împărtăşirea din el, în Taina Sfintei Euharistii, omul îl face pe Hristos izvor de apă vie în sufletul său.
Altfel, fiinţă complexă, omul are nevoie pentru a supravieţui biologic de lucruri simple: hrană şi apă. La simţ comun, pentru a fi consumate, hrana şi apa trebuie transformate însă prin foc, prelucrate caloric. Ele devin altceva, devin mijloace ale altor gusturi, ale altor experienţe, altfel de resurse. Aidoma, pentru a supravieţui duhovniceşte este nevoie ca omul să invite în viaţa sa pe Duhul lui Dumnezeu viu şi lucrător, pentru a consuma prin focul Său cel sfânt ceea ce îl ţine pe om ţintit la pământ, la experienţa lucrurilor imediate, materiale, opace, ca mai apoi să-l înalţe la cele veşnice şi desăvârşite.
Conferinţa „VINUL - Dar al lui Dumnezeu şi Euharistie a creaţiei“ a constituit primul rezultat al programului de cercetare „BIBLIA“ (un acronim pentru „Biblia în Interpretarea Bisericii. Literatura Inspirată în Actualitate“), sub coordonarea diac. lect. dr. Cătălin Vatamanu. Programul „BIBLIA“ urmăreşte elaborarea, realizarea şi dezvoltarea unor proiecte de cercetare, fundamentale şi aplicative, specifice teologiei biblice, pentru a răspunde exigenţelor actuale ale cercetării din spaţiul eclezial, universitar şi cultural, naţional şi european. De asemenea, programul urmăreşte implicarea studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi în activităţi de cercetare extracurriculare în domeniul teologiei biblice, prin elaborarea, derularea şi implementarea de proiecte, dar şi o bună corelare a rezultatelor teoretice cu cerinţele de pe piaţa muncii, transferarea competenţelor (cunoştinţe, abilităţi, aptitudini) în cadrul practic. (Diac. lect. dr. Cătălin Vatamanu)