De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Visarion Puiu - 90 de ani de la alegerea, învestirea şi instalarea ca episcop al Hotinului“
Mitropolitul Visarion Puiu a fost comemorat, în urmă cu două zile, la Roman şi Paşcani, cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la naşterea sa şi a 90 de ani de când a fost înscăunat ca episcop al Hotinului. La Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost săvârşite Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru fostul mitropolit al Bucovinei. Ieri, în cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate mitropolitului Visarion Puiu, a avut loc un pelerinaj în Episcopia de Bălţi şi Făleşti - Republica Moldova.
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la Roman au debutat miercuri, 27 februarie, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu“, ediţia a XVII-a. Genericul manifestării a fost „Visarion Puiu - 90 de ani de la alegerea, învestirea şi instalarea ca episcop al Hotinului“. La eveniment au participat numeroşi cercetători, clerici şi mireni dedicaţi studierii trecutului Bisericii şi a neamului românesc din toate colţurile ţării. „Bucuria noastră se amplifică pentru că foarte mulţi invitaţi vin din afara ţării pentru a se alătura Asociaţiei «Visarion Puiu», care doreşte reabilitarea juridică a mitropolitului Visarion Puiu. O a doua dorinţă a asociaţiei noastre este aceea ca mitropolitul să se reîntoarcă în patria natală şi să-şi găsească odihna veşnică în umbra Vovideniei Neamţului, acolo unde şi-a pregătit mormântul încă din vremea când era mitropolit al Bucovinei“, a relatat pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman şi preşedintele Asociaţiei „Visarion Puiu“.
Manifestările dedicate mitropolitului Visarion Puiu au început la Catedrala arhiepiscopală din Roman cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. În cadrul slujbei au fost pomeniţi mitropolitul Visarion Puiu şi arhiepiscopul Adrian Hriţcu, mutat la cele veşnice pe 23 februarie 2013. După săvârşirea Parastasului, PS Ioachim Băcăuanul a evocat personalitatea mitropolitului Visarion Puiu, „care este un model pentru cei de astăzi, întrucât s-a implicat în viaţa şi misiunea Bisericii“.
Comunicări ştiinţifice şi lansări de carte
În jurul prânzului, în Sala Amfiteatru a Complexului Parc Multiplex din Roman, a fost inaugurat simpozionul dedicat împlinirii a 90 de ani de la înscăunarea episcopului de Hotin, Visarion Puiu. Sub această egidă, au fost prezentate 23 de comunicări ştiinţifice la care au participat istorici, cercetători, preoţi şi mireni din România, Italia, Polonia, Republica Moldova şi Argentina. Părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, a transmis cu acest prilej mesajul Înalt Preasfinţitului Teofan, cu prilejul manifestărilor dedicate mitropolitului Visarion Puiu. În cadrul evenimentului au fost lansate numărul 4 al revistei „Valori perene“, lucrarea prof. Ilie Şandru „Peste hotarele timpului“ şi un conspect de studii din istoria Bisericii Ortodoxe Române, de prof. Alexandru M. Ioniţă, de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. De asemenea, au fost dezvelite două portrete din mozaic, realizate de prof. Nicolae Pascu, care îl reprezintă pe Visarion Puiu şi pe prietenul său, Ioan de Calabria, canonizat de Biserica Romano-Catolică în anul 1999. Cu acest prilej, a fost prezentat publicului numeros un film documentar realizat de Televiziunea Română, prin implicarea scriitorului Grigore Elisei, intitulat „Pe urmele mitropolitului Visarion Puiu, la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ“.
Au fost înmânate diplome de participare tuturor celor care s-au remarcat prin noile lor contribuţii la descoperirea vieţii şi operei mitropolitului Visarion Puiu de-a lungul celor 17 ediţii. „A fost făcută o retrospectivă a activităţilor noastre, dar şi o perspectivă, prin aceea că ne-am propus să mergem pe urmele mitropolitului Visarion Puiu în afara graniţelor. Ne dorim să cunoaştem locurile unde marele ierarh a slujit şi s-a ostenit“, a spus pr. protopop Florin Aurel Ţuscanu. Ieri, invitaţii simpozionului au mers la Reşedinţa episcopală din Bălţi - Republica Moldova, ctitorită de mitropolitul Visarion Puiu.
Manifestare religios-culturală în cinstea mitropolitului Visarion Puiu, în oraşul natal
Personalitatea mitropolitului Visarion Puiu a fost readusă în memorie la Paşcani, miercuri, 27 februarie, cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la naşterea sa în urbea Paşcaniului şi a 90 de ani de când a fost înscăunat ca episcop al Hotinului. Comemorarea fostului mitropolit al Bucovinei a coincis cu întâlnirea lunară cu preoţii Protopopiatului Paşcani, la care a fost delegat pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor. După cum ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, dimineaţă a fost oficiat Parastasul pentru mitropolitul Visarion Puiu în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Paşcani, lăcaş de cult în care a fost botezat ierarhul de vrednică amintire. La final, părintele consilier Marian Timofte a prezentat o succintă biografie a mitropolitului Visarion Puiu. În sala de şedinţe a protopopiatului a fost prezentată noua formă a deciziei de numire a preoţilor în postul de paroh, iar pr. Radu Brânză, referent în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, a expus tema „Viaţa, dar al lui Dumnezeu“. Părintele Cristinel Tănase, de la parohia Strunga, a susţinut comunicarea „90 de ani de la întronizarea ca episcop al Hotinului a mitropolitului Visarion Puiu“. „Perioada celor 12 ani petrecută de mitropolitul Visarion Puiu la Bălţi a fost coroana activităţii sale în ogorul Bisericii şi în slujirea patriei străbune. Mitropolitul Visarion Puiu, ca ierarh al Hotinului, a impulsionat viaţa pastoral-misionară din eparhia avută în încredinţare spre slujire. Unele din recomandările pe care mitropolitul Visarion Puiu le-a adresat preoţilor de atunci sunt valabile şi în zilele noastre“, a spus pr. protopop Pavel Postolachi.
A urmat pelerinajul la troiţa închinată mitropolitului Visarion Puiu din cartierul păşcănean Fântânele. După slujba Parastasului, au fost susţinute scurte alocuţiuni despre personalitatea mitropolitului Visarion Puiu.