De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vizită arhierească în Parohia Bistra Mureșului
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Bistra Mureșului, Protopopiatul Reghin, județul Mureș, sâmbătă, 5 septembrie, cu prilejul împlinirii a două decenii de la sfințirea locașului de închinare.
Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la biserica cu hramurile „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitate, cu prilejul împlinirii a două decenii de la sfințirea locașului de închinare. Comunitatea din Bistra Mureșului este păstorită, începând cu anul 1996, de către părintele Sergiu Andone.
În cadrul slujbei, la momentul rânduit, IPS Arhiepiscop Irineu l-a hirotonit diacon pe teologul Marius Fărcaș. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Paraschiva Vlasa, ctitor principal al bisericii parohiale, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu o diplomă de aleasă cinstire.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a evidenţiat că „edificiul bisericii reprezintă lumea transfigurată, Ierusalimul ceresc. Biserica e construită ca o corabie în care se refugiază cei care vor să se mântuiască, ca o corabie ce se îndreaptă spre răsărit. Altarul reprezintă Dumnezeirea nevăzută. Ușile Împărătești de pe iconostas ne oferă acces spre intimitatea cu Dumnezeu. Aspectul exterior și amenajarea interioară, alături de cultul liturgic, sunt rânduite spre a crea în credincioși o stare sufletească specială. Toate acestea sunt menite să sporească elanul lor spre lumea cerească a cărei oglindă este biserica. În ea ne întâlnim cu Hristos-Dumnezeu Care locuiește în cer”.
Biserica „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Bistra Mureșului, comuna Deda, județul Mureș, a fost construită între anii 1986 și 2000, în stil neobizantin. Lucrările de edificare au fost începute la inițiativa lui Gheorghe Vlasa și a soției sale, Paraschiva, în timpul păstoririi preotului Ioasaf Marcoci. Slujba de târnosire a noului locaș de închinare a fost oficiată la data de 25 iunie 2000 de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist împreună cu un sobor de ierarhi români şi străini.
Între anii 2006 și 2010, sub îndrumarea preotului paroh și cu sprijinul credincioșilor, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii, iar la data de 30 iunie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de sfințire a noilor clopote ale bisericii, în prezența a numeroși clerici și credincioși de pe Valea Mureșului Superior.