De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vizită arhierească la o biserică istorică bănățeană
Credincioșii din Parohia Răcășdia, Protopopiatul Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, s-au bucurat să-l aibă alături de ei, în Duminica a 5-a din Postul Paștilor, pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Au participat la slujbă autorități locale și mulți credincioși, printre care copii și tineri îmbrăcați în port popular. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Avem aici o comunitate bine consolidată și foarte mulți credincioși activi și atașați de sfânta biserică. De 8 ani nu am mai slujit la Răcășdia Sfânta Liturghie și de aceea ne-am gândit ca, înainte de praznicele împărătești «Intrarea Domnului în Ierusalim» și «Învierea Domnului», să venim în mijlocul acestor buni credincioși și să fim alături de părintele paroh Gheorghe Țibuleac, pentru că au dat dovadă de fidelitate și au fost întotdeauna prezenți la chemarea Bisericii. Așadar, ne bucurăm pentru că avem la Răcășdia o comunitate dinamică, harnică, iată, tineri care au răsărit din această comunitate și la ora actuală slujesc Biserica Mântuitorului Hristos în diferite trepte, preoți sau diaconi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
În Parohia Răcășdia a existat o biserică veche din lemn construită în anul 1733. Actualul sfânt lăcaș cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construit în stil baroc între anii 1770 și 1778, fiind sfinţit de Episcopul Vichentie Popovici la data de 15 decembrie 1778. În 1803 a fost pictat iconostasul, apoi în 1903 biserica a fost pictată de Filip Matei, restaurată tot de el în 1927.