Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Vizită arhierească la o biserică veche de un secol din județul Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a vizitat duminică, 15 ianuarie, pe credincioșii parohiei buzoiene Fulga.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, cântările liturgice fiind interpretate de Grupul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Din soborul de slujitori format din cinci preoți și doi diaconi a făcut parte și preotul Iulian Bălan de la Parohia Fulga.
În cuvântul de povățuire adresat credincioșilor prezenți, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a evidențiat învățăturile desprinse din fragmentul evanghelic al Duminicii a 29-a după Rusalii (Luca 17, 12-19), care ne înfățișează minunea vindecării celor 10 leproși de către Mântuitorul Iisus Hristos, vorbind despre virtutea recunoștinței.
„Dumnezeu nu are nevoie de mulțumirea sau iubirea noastră, pentru că El este perfect, desăvârșit, în sensul absolut al cuvântului; nu El, ci noi avem nevoie să cultivăm acest sentiment nobil al recunoștinței față de binefăcătorul nostru, pentru că astfel devenim mai buni, mai umani. Sigur, Dumnezeu nu-l pedepsește pe om din pricina nerecunoștinței, dar Se întristează când îl vede că e lipsit de bun-simț, indiferent și insensibil la facerea de bine”, a explicat chiriarhul locului.
Biserica Parohiei Fulga a fost construită în perioada 1904-1909.