Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vizită chiriarhală în Parohia Andreiaşu de Jos
Duminică, 27 septembrie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Andreiașu de Jos, județul Vrancea. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în istorica biserică a parohiei, care a împlinit anul acesta 165 de ani de la zidire, şi a binecuvântat noua casă praznicală.
La Sfânta Liturghie au participat duminică numeroși credincioși din parohie și din localitățile învecinate, iar unii dintre ei au purtat, după tradiția locului, costume populare specifice Vrancei. Împreună cu ierarhul locului a slujit un sobor de preoți și diaconi, iar cântările Sfintei Liturghii au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“ al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu soborul de slujitori, a sfințit noua casă praznicală a Parohiei Andreiaşu de Jos, construită și amenajată în vecinătatea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. „Existența unei case praznicale în parohie reprezintă un prilej binecuvântat pentru întărirea comuniunii și armoniei între credincioși. De aceea, mă bucur ori de câte ori un preot pune bazele unei noi case praznicale, pentru că imediat după Sfânta Liturghie poate avea loc un moment de comunicare și filantropie”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a spus că minunea pescuirii minunate, consemnată la Luca 5, 1-11, este o alegorie care trimite la taina Bisericii și la lucrarea misionară a Sfinților Apostoli. „Apostolii și urmașii acestora, mergând în toată lumea cunoscută la vremea aceea, au prins în mreaja cuvântului lui Dumnezeu pe cât mai mulți oameni, aducându-i în corabia mântuirii, adică în Biserică. Ierarhii, preoții și diaconii sunt slujitorii lui Dumnezeu cel Preaînalt și, totodată, sunt vâslașii, iar la cârma corabiei, adică a Bisericii, se află pentru totdeauna Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, Marele Arhiereu, de la care noi am primit puterea și dreptul de a propovădui Evanghelia, de a săvârși Sfintele Taine instituite de El, îndeosebi Sfânta Euharistie, și a-i călăuzi pe credincioși pe calea cea strâmtă și cu chinuri care duce la mântuire”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Biserica Parohiei Andreiaşu de Jos a fost construită între anii 1848 şi 1850, cu sprijinul oamenilor din localitate şi sub îndrumarea stareţului Anania al Mănăstirii Mera, pe moşia căreia se afla şi satul Andreiaşu. Începând cu anul 2000, s-au realizat ample lucrări de renovare a bisericii, prin strădania preotului paroh Toderică Budianu.