În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Vizită frăţească istorică în Eparhia Niksici
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la invitaţia Preasfinţitului Părinte Ioanichie, Episcop de Niksici, din Mitropolia Muntenegrului - Patriarhia Ortodoxă Sârbă, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a efectuat o vizită frăţească în Mitropolia Muntenegrului.
La praznicul Naşterii Maicii Domnului după calendarul iulian, chiriarhul Eparhiei Caransebeşului a condus o delegaţie care a dus spre închinare în Mitropolia Muntenegrului icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra. Delegaţia a fost întâmpinată de Preasfinţitul Părinte Episcop Ioanichie de Niksici în după-amiaza zilei de 20 septembrie, la Catedrala Episcopală din oraşul reşedinţă Episcopală, unde, în prezenţa unui număr mare de credincioşi, a fost oficiată slujba Privegherii. În încheiere, ierarhul locului a rostit un cuvânt de bun venit. „Este o zi istorică pentru eparhia noastră, zi oferită în dar de Maica Domnului la acest preamărit praznic şi împlinită de fratele nostru întru slujire arhierească, Părintele Episcop Lucian, care s-a făcut purtător al darurilor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în ţinutul pravoslavnic al Muntenegrului“, a mărturisit Părintele Episcop Ioanichie. În continuare, Preasfinţia Sa a acordat chiriarhului Eparhiei Caransebeşului distincţia eparhiei de Niksici, precum şi un set de engolpioane arhiereşti. Preasfinţitul Episcop Lucian a oferit în dar ierarhului muntenegrean un epitrahil şi un omofor, un set de dico-trichere şi o copie a icoanei Maicii Domnului de la Călugăra. „Venim cu multă dragoste frăţească în mijlocul dumneavoastră, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a ne mărturisi frăţietatea şi rugăciunile, în comuniune liturgică. Vă mulţumim pentru primire şi nădăjduim ca Maica Domnului să facă minuni în lucrarea Bisericilor noastre“, a spus Preasfinţitul Părinte Lucian în cuvântul său.
În ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului cei doi ierarhi au slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cosierevo, care şi-a serbat hramul, unde a fost depusă spre închinare şi icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra. Câteva mii de credincioşi au avut prilejul să se închine icoanei Maicii Domnului şi au primit ca dar de binecuvântare câte o iconiţă. În aceeaşi zi, au fost vizitate mănăstirile Jupa şi Piva, ambele din Eparhia de Niksici, oaspeţii fiind întâmpinaţi de obştile monahale. Fiecare aşezământ a primit în dar câte o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Călugăra.
În ziua de 22 septembrie, membrii delegaţiei au vizitat Mănăstirea „Sfântul Vasile de Ostrog“, iar mai apoi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Amfilohie de Muntenegru, a fost vizitată Catedrala Mitropolitană din Podgorica şi Reşedinţa mitropolitană din Cetinje. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Lucian a oferit daruri chiriarhului locului.
În seara zilei de 22 septembrie, în sala de conferinţe a Episcopiei de Niksici, Preasfinţitul Lucian a susţinut conferinţa „Trei secole de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni (1704-2014)“. La finalul conferinţei, chiriarhul Eparhiei de Niksici a mărturisit: „Această vizită frăţească a fost o premieră şi reprezintă începutul unei legături mai strânse între cele două eparhii şi între cele două Biserici surori. Vă rugăm să transmiteţi din partea noastră şi a Bisericii Ortodoxe Sârbe Preafericitului Părinte Patriarh Daniel recunoştinţa şi dragostea noastră, pentru faptul că v-a acordat binecuvântarea să veniţi în mijlocul nostru cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra şi să ne întăriţi cu puternicul duh pravoslavnic al Bisericii Ortodoxe Române“.
Vizita frăţească din Muntenegru a fost posibilă şi datorită doamnei dr. Liubiţa Raichici, director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu din judeţul Caraş-Severin, membru al Uniunii Scriitorilor din Serbia şi România şi recunoscut poet din România. (Protos. Casian Ruşeţ)