În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Vizită la pacienții Spitalului de Psihiatrie din Galaţi
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cooperarea rodnică dintre slujitorii sfintelor altare şi cadrele medicale pentru binele pacienţilor a continuat luni, 22 aprilie, în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galaţi.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu preoţi din slujirea socială a eparhiei, au adus alinare, încurajare şi au înălțat rugăciuni pentru bolnavii internaţi în Spitalul de Psihiatrie din Galaţi, dar şi recunoştinţă cadrelor medicale pentru efortul şi dedicarea cu care îşi îndeplinesc misiunea.
La primele ore ale dimineţii, mulţi bolnavii au fost spovediţi de preotul de la capela acestei unităţi medicale şi împărtăşiţi cu Sfintele Taine. Programul a continuat în capela din cadrul spitalului cu săvârşirea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoţi de caritate din Galaţi, sub protia Arhiepiscopului Dunării de Jos. În continuare, ierarhul locului şi ceilalţi slujitori au mers la paturile de suferinţă ale bolnavilor internaţi în Secţia 2 Psihiatrie pentru a‑i binecuvânta, a‑i unge cu untdelemn sfinţit şi a le oferi cărţi de rugăciune şi iconiţe.
Vizita la această unitate medicală gălăţeană s‑a încheiat cu o convorbire duhovnicească a Părintelui Arhiepiscop cu personalul medical.
Acţiunea dedicată bolnavilor şi celor ce se îngrijesc de redobândirea şi păstrarea sănătăţii a continuat cu inaugurarea proiectului‑pilot intitulat Legătura dintre minte, trup şi suflet în boala psihiatrică, iniţiat şi implementat la Galaţi prin cooperarea dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din municipiul de la Dunăre, cu susţinerea mai multor cadre medicale din unităţile spitaliceşti gălăţene şi brăilene.
Manifestarea culturală s‑a desfăşurat în salonul principal din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi a reunit profesori universitari, manageri de spitale, cadre medicale, oameni de cultură, preoţi, studenţi şi elevi gălăţeni.
În deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de binecuvântare şi a făcut o prezentare a principalelor aspecte din sfera psihologică şi socială întâlnite astăzi, care îşi pun amprenta asupra vieţii sociale umane. Doi dintre profesorii universitari de la Iaşi, Nicu Gavriluţă şi Cristina Gavriluţă de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, au prezentat auditoriului repere semnificative ce decurg din contribuţia fiecărui specialist participant la acest proiect în care sunt implicate Biserica, Educaţia şi Sănătatea.
În cadrul discursurilor captivante susţinute, au fost reliefate modalităţile prin care trebuie păstrat echilibrul permanent dintre minte, trup şi suflet şi au fost semnalate o serie de aspecte ce pot aduce dezechilibre majore în viaţa omului şi îl pot îmbolnăvi, uneori, iremediabil.
Invitaţi să ia cuvântul, conf. dr. Ana Maria Ciubară şi prof. dr. Dorel Firescu din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi au enunţat observaţii pertinente, subliniind complementaritatea dintre medicină şi teologie şi necesitatea dezvoltării şi aprofundării de noi colaborări fructuoase şi armonioase în care sunt angrenaţi pentru sănătatea trupească şi sufletească medicii şi preoţii.
La finalul întâlnirii, chiriarhul Dunării de Jos le‑a mulţumit distinşilor invitaţi pentru cuvintele pline de înţelepciune şi convingere adresate celor prezenţi la manifestare.