De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vizită pastorală la românii din Danemarca
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, efectuează în perioada 17-28 noiembrie 2016 o vizită pastoral-misionară în Danemarca. Până la acest moment, Preasfinţia Sa a cercetat comunitățile și parohiile de români din peninsula Iutlanda. Ierarhul a îndemnat familiile de români stabiliţi aici să îi familiarizeze pe copii cu viața în Hristos.
Vizita misionară a început cu o urgență pastorală, cauzată de moartea năprasnică a unui tânăr român de 26 de ani din Aarhus. Trecerea sa la cele veșnice a fost vegheată duhovnicește de către Părintele Episcop Macarie și de preoții români, iar trupul acestuia va fi repatriat acasă, pentru înmormântare, în urma unei colecte a românilor din Danemarca. Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, Preasfinţia Sa a slujit Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu în biserica românească cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Ikast. Ierarhul s-a întâlnit apoi cu tinerii din parohie, oferindu-le sfaturi duhovnicești. Duminică, 20 noiembrie, PS Părinte Macarie s-a aflat la Aalborg, în parohia românească „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, unde a slujit Sfânta Liturghie cu prilejul hramului. La slujbă a fost prezent și ambasadorul României în Regatul Danemarcei, Mihai Alexandru Grădinar. Luni, 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrarea în biserică a Maicii Domnului, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la mănăstirea românească din Ikast. În cuvintele de învățătură, Preasfinţia Sa a abordat tema familiarizării copiilor cu viața în Hristos, pornind de la semnificația acestei mari sărbători. „Îmbisericirea copiilor înseamnă salvarea părinților! Aducerea copiilor mici la biserică, duminica, pentru împărtășire, nu trebuie să fie un obicei oarecare, ci să fie ca o scufundare repetată în cristelnița harului ceresc. Ceea ce numim creștinarea, botezul copilului, este un început al unei vieți în Hristos care trebuie cultivată și întreținută prin aducerea acestuia la sfintele slujbe ale bisericii, prin împărtășirea deasă și prin deprinderea evlaviei față de Mântuitorul, Maica Domnului și toți sfinții. Asemenea Sfinților Părinți Ioachim și Ana, îi aducem pe copii la biserică, însă nu este suficient doar să-i aducem la biserică, ci este important să-i creștem și să-i educăm în Hristos și în biserică. Un copil îmbisericit, un copil crescut în Hristos și în biserică cu siguranță că va deveni un bun creștin. Acest lucru necesită o conștientizare din partea părinților că își aduc copilul, asemenea Sfinților Părinți Ioachim și Ana, dar lui Dumnezeu, pentru a dobândi binecuvântare și ocrotire pentru întreaga familie. Procedând astfel, vor salva sufletul copilului și își vor salva, și ei, viețile spre mântuire”, a subliniat Preasfințitul Părinte Macarie.