Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Vizita Patriarhului României în capitala Moldovei
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sosit la Iași sâmbătă, 24 martie. Vizita Preafericirii Sale în capitala Moldovei a fost făcută cu prilejul proclamării canonizării Sfinţilor Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și Gheorghe Pelerinul. Primirea oficială a Patriarhului României a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost așteptat de numeroşi credincioși, dintre care unii au purtat costume tradiţionale şi steaguri ale României, dar și de preoții parohi din acest oraş. Pe treptele catedralei, a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar în catedrală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. În continuare, Preasfințitul Părinte Calinic Botoşăneanul a săvârşit un Polihroniu, o cântare liturgică de felicitare.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de bun venit adresat Patriarhului României, în care a subliniat legăturile duhovniceşti pe care Preafericirea Sa le are cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. „Venirea Preafericitului Părinte Daniel la Iaşi în aceste zile se înscrie în aceeaşi revărsare de bune vestiri pentru cei care slujim lui Dumnezeu şi Bisericii Sale din Moldova. Întâistătătorul Bisericii noastre revine în locul unde a lucrat vrednic aproape două decenii, între preoţii şi credincioşii pe care i-a păstorit în slujirea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Semnele acestei slujiri sunt prezente în tot locul. De la sutele de biserici noi de parohii şi mănăstiri până la aşezăminte sociale sau educaţionale, de la lucrarea editorială până la cea radiofonică, precum şi în alte domenii, se constată prezenţa mărturisitoare a Preafericirii Voastre în ograda Bisericii lui Hristos din Moldova”, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit pentru călduroasa primire şi a evidenţiat importanţa proclamării canonizării Sfinţilor Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi Gheorghe Pelerinul, în apropierea sărbătorii centenarului unirii Basarabiei cu România. „Sfântul Iosif Naniescu s-a născut în anul 1818 şi este proclamat ca sfânt canonizat exact la 200 de ani de la naşterea sa, în 25 martie 2018. El nu a apucat să trăiască momentul unirii Basarabiei cu România în 1918, dar din ceruri se bucură de această împreună-lucrarea a noastră şi împreună-slujire. Am convenit cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan ca în preajma serbării centenarului unirii Basarabiei, chiar la Buna Vestire, să proclamăm canonizarea Sfântului Iosif Naniescu şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul”, a spus Preafericirea Sa.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan o cruce de binecuvântare, tămâie, dar și volume tipărite de Editurile Patriarhiei Române. După slujba din catedrală, ierarhii au vizitat muzeul mitropolitan din Iaşi, unde se află o expoziţie dedicată Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.