La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Vizită și slujire arhierească la românii din Episcopia Daciei Felix
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Episcop- locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, i-a vizitat miercuri, 29 august, pe românii din Parohia Seleuș, Voivodina (Serbia), cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Altarul de vară al parohiei, aflat în apropierea unui izvor la care, an de an, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sute de credincioși români din Serbia se adună în rugăciune.
La slujbă au participat preoți și credincioși români din Ungaria și România. Ca și în anii precedenți, răspunsurile liturgice au fost date de Corul parohial „Giroceana” al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Giroc, județul Timiș, condus de profesorul Mircea Sturza.
„La Seleuș, în afara localității, au fost organizate pelerinaje și rugăciuni cu prilejul hramului, începând din anul 1906. Ulterior, au fost ridicate un Altar de vară și o clădire deasupra izvorului. Rugăciunile de hram ale românilor din Voivodina au continuat neîntrerupt până în anul 1946, când ele au încetat, fiind reluate în anul 2006 de părintele Ionel Mălaimare și părintele Petru Măran. Din anul 2016, preot paroh la Seleuș este părintele Cristian Băbuț, care duce și el mai departe această frumoasă tradiție. Biserica din sat datează din anul 1809, iar în prezent, cu binecuvântare arhierească, se desfășoară lucrări de curățire și restaurare a picturii din Sfântul Altar, efectuate de o echipă de lucrători din Panciova (Pancevo), condusă de doamna Gordana Stojanov”, informează Biroul de presă al Episcopiei Daciei Felix.