Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vizite arhiereşti în Bălușenii Noi și Ciornohal
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat duminică, 3 noiembrie, două comunități parohiale din Arhiepiscopia Iașilor. Credincioșii din parohiile Bălușenii Noi, Protopopiatul Botoșani, și Ciornohal - Călărași, Protopopiatul Iași I, au primit vizita ierarhului.
După oficierea Sfintei Liturghii la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Draxini, județul Botoșani, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a poposit la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Bălușenii Noi. Cu acest prilej, a binecuvântat casa praznicală a comunității botoșănene.
„Să ne ajute Dumnezeu să împlinim voia Lui în familia proprie, să împlinim voia Lui în gospodăria noastră, să împlinim voia Lui la sfânta biserică. M-am bucurat intrând în sat că am văzut mână de gospodari, m-am bucurat și mai mult când am văzut această casă praznicală și mă bucur că v-a învrednicit Dumnezeu să construiți această casă”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.
„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, cât și celor care au avut un gând bun, iar după posibilitățile lor au dăruit un lucru, un bănuț, au dăruit putere de muncă”, a declarat părintele Ovidiu Lăzărescu, păstorul parohiei din Bălușenii Noi. La final, credincioșii au fost binecuvântați de Înaltpreasfinţia Sa, primind în dar iconițe.
De aici, ierarhul a mers în satul Ciornohal, comuna Călăraşi, județul Botoșani, şi a binecuvântat casa parohială ridicată în localitate. Zeci de enoriași ai Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, alături de primarul Elena Vrajotis, au participat la slujba de sfințire. La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ținut un scurt cuvânt de învățătură: „Este foarte important ca părinții să fie cât mai prezenți în viața copiilor, iar copiii să fie cât mai prezenți în viața părinților, iar cum preotul dintr-o parohie are și calitatea de părinte, aceasta înseamnă rugăciune multă pentru obștea parohială, înseamnă lucrare multă pentru propovăduirea cuvântului Evangheliei și al Sfinților Părinți, înseamnă și prezența fizică. Părintele trebuie să aibă stăruința de-a sta cât mai mult în mijlocul enoriașilor pentru ca aceștia să vadă viața preotului, preotul să vadă viața enoriașilor, împreună constituind Biserica și Familia cea mare a unei parohii”.
„Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit în oricare parohie animă întreaga suflare și dă o putere nouă, celor care slujim și ne ostenim în acest loc, iar prezența Părintelui Mitropolit nu poate decât să ne bucure și să ne responsabilizeze. Dacă în decursul a 153 de ani, de când este această parohie înființată, a fost o singură dată un Episcop-vicar - Vladimir Suhopan, pe vremea Sfântului Ierarh Iosif Naniescu -, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan ne-a binecuvântat și cu o vizită pastorală acum doi ani, iar acum a binevoit să sfințească această casă parohială”, a afirmat părintele paroh Lucian-Vasile Goldan.
Pentru eforturile depuse, parohul comunității a primit rangul de iconom, iar enoriașii care s-au implicat în zidirea casei au primit din partea ierarhului distincții de vrednicie. De asemenea, Părintele Mitropolit a primit din partea edilului local un trofeu ca semn de mulțumire pentru sprijinul acordat comunității din Călărași. La final, credincioșii prezenți au participat la o agapă frățească.