De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vizite pastorale în Protopopiatul Aiud
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a efectuat joi, 26 august, o serie de vizite pastorale în Protopopiatul Aiud. Ierarhul a vizitat parohiile Beldiu, Stremț I, Stremț II, Geoagiu de Sus și Geomal, întâlnindu‑se cu preoţi parohi din cele cinci comunități de credincioși.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, însoțit de către protopopul Ioan Bogdan, a fost prezent în cinci comunități de credincioși din cuprinsul protoieriei. Prima comunitate vizitată a fost Parohia Beldiu, unde este preot paroh Marius Suciu. Cu acest prilej, ierarhul a poposit la biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, edificiu ridicat în anul 1939. Prima atestare documentară a satului plasează localitatea Beldiu printre cele mai vechi așezări din judeţul Alba şi chiar din ţară.
Mai departe, ierarhul a vizitat biserica cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț” din Parohia Stremț I, comunitate păstorită de către preotul Sergiu Băeș. Lăcașul de cult a fost ridicat din temelie în anul 1903, în urma demolării bisericii vechi. Noul edificiu este amplasat lângă turnul celei vechi, formând o singură clădire, fapt ce reiese și din cuvintele sculptate în Sfânta Masă: „Ziditu‑s‑a biserica din temelie lângă turnul cel vechi în anul domnului 1903, sub preotul Ieremia Iliescu”.
Continuând itinerarul pastoral, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a ajuns în Parohia Stremț II, unde este preot paroh Adrian Duca. Aici, ierarhul a vizitat biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, ridicată între anii 2009 și 2015. Apoi, a urmat vizita în Parohia Geoagiu de Sus, unde este preot paroh Liviu Dumbravă. Actuala biserică parohială a fost ridicată pe temelia altui lăcaș de lemn, între anii 1784 și 1786, fiind zidită din piatră și cărămidă.
La finalul itinerarului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în Parohia Geomal, comunitate păstorită de către preotul Valentin Mateiu. Satul Geomal a fost atestat documentar în anul 1282. Denumirea localității provine din limba maghiară, de la cuvintele „gyo” și „mal”, care se traduc „dealul cu nuci”. Vatra satului ocupă partea de est a hotarului comunei Stremț și este așezată la poalele Măgurii Geomalului.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cuvântul rostit la finalul itinerarului pastoral efectuat în Protopopiatul Aiud, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Vizitând astăzi câteva parohii din Protopopiatul Aiud, m‑am bucurat mult să‑i întâlnesc pe preoții parohi, harnici lucrători în via Domnului. Asumându‑și jertfa apostolatului, ei țin aprinsă torța credinței mântuitoare în satul românesc. În unele biserici s‑au adunat mulți creștini ortodocși dornici de a mă revedea. Încântat de evlavia lor, eu le‑am adresat cuvinte de zidire sufletească, atât de necesare în societatea actuală răvășită de secetă spirituală”.