De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Vizite și slujiri ale ierarhilor din diasporă
Ierarhi din diaspora românească au săvârșit în această perioadă slujiri arhierești în eparhiile românești din Occident, dar și vizite în localități din România, unde, cu binecuvântarea chiriarhului locului, au săvârșit Sfânta Liturghie și alte slujbe. Totodată, aceștia au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pericopa evanghelică de duminică și i-au bine- cuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
În Duminica a 5-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Roma.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre minunea vindecării demonizaților din Gadara, la scurt timp după Predica de pe munte și înmulțirea pâinilor, evidențiind faptul că, precum odinioară, omul modern Îl caută în multe situații pe Dumnezeu nu pentru promisiunea moștenirii Împărăției Sale, ci pentru miracole și reușite facile. În continuare, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a descris momentul întâlnirii Domnului cu demonizații, care erau tulburați pentru că au simțit că au în față pe Cineva cu totul deosebit, Care venea să strice rânduiala lumii acesteia căzute, identificată de multe ori cu fuga după plăcere și fuga de durere, un cerc vicios din care nu se mai poate ieși, motiv pentru care oamenii lumii sunt chinuiți.
La final, Preasfinția Sa a subliniat că fapta bună necesită multă nevoință, iertare adevărată și răbdare în încercări, precum și numeroase sacrificii.
Vizite și slujiri arhierești în Maramureș și Satu Mare
Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, se află în aceste zile în România, unde desfășoară numeroase activități pastorale dedicate tinerilor.
Vineri, 19 iulie 2019, ierarhul s-a aflat în mijlocul tinerilor de la tabăra internațională organizată la Mănăstirea Oașa. Aici, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a vorbit cu aceștia despre provocarea de a fi tânăr creștin în actuala societate de consum.
A doua zi, ierarhul s-a aflat în Maramureș, unde a săvârșit Taina Cununiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, pentru două perechi de tineri din diaspora română din Goteborg, Suedia, care au dorit să se căsătorească în ținuturile natale.
De asemenea, în Duminica a 5-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Macarie s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Satu Mare, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a vorbit despre dragostea de țară și de tradiții.
„Este o mare bucurie pentru mine, ca Episcop al Europei de Nord, să cunun tineri români din diaspora scandinavă în ținuturile lor natale maramureșene și sătmărene. Binecuvântată dorință au avut și bun exemplu de urmat au dat. Dragostea pentru Biserică, pentru țară, pentru tradițiile părinților noștri este cea care ne dă rădăcini puternice, cea care dă un fundament trainic familiilor românilor din diasporă. Să dorim acestor tineri case clădite pe piatra cea tare a credinței”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Macarie.