Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Volum dedicat bisericii vechi a Mănăstirii Bogdana, lansat la Suceava
La Muzeul de Istorie din Suceava a avut loc ieri lansarea volumului "Biserica "Sfântul Nicolae" din Rădăuţi. Cercetări arheologice şi interpretări istorice asupra începuturilor Ţării Moldovei". Evenimentul a avut loc în cadrul simpozionului naţional "Artă şi civilizaţie medievală", ediţia a XIX-a.
Autorii cărţii, elaborată la Editura "Părintele Constantin Matasă" din Piatra Neamţ, sunt Lia şi Adrian Bătrâna. Importanţa volumului a fost evocată de prof. univ. dr. Ion Solcanu, de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, de arhim. Justin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, şi de Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ. "Această lucrare este rodul ostenelilor din ultimii 40 de ani de activitate desfăşurată de arheologii Lia şi Adrian Bătrâna. În cuvântul adresat celor prezenţi, arheologul Adrian Bătrâna a mulţumit părintelui Justin Dragomir pentru sprijinul acordat în editarea acestui volum, precum şi colegilor specialişti din ţară şi străinătate, care au avut un rol deosebit în finalizarea cercetărilor ştiinţifice. S-a amintit că Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi este singura instituţie care a organizat în anul 2009 un simpozion dedicat împlinirii a 650 de ani de la întemeierea Moldovei. Arheologul Adrian Bătrâna a mulţumit apoi şi Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care i-a încurajat mereu pe arheologi în lucrarea pe care au derulat-o la Biserica "Sfântul Nicolae" a Mănăstirii Bogdana", a relatat arhid. prof. dr. Vasile Demciuc de la Facultatea de Istorie a Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava. (C. Ciofu)