De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Volum inedit despre Sfântul Mitropolit Iosif Naniescu, lansat la Iași
Joi, 11 martie 2021, a avut loc la Iași lansarea volumului „Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902”. Evenimentul, ce a fost organizat de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”-Iași și Arhiepiscopia Iașilor, a avut loc în Sala „Sinaxar” din incinta Ansamblului mitropolitan din Iași.
Moderatorul întâlnirii a fost Cătălin Acatrinei, reprezentant al Editurii „Alexandru Ioan Cuza”-Iași. Au fost invitați să vorbească despre carte părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și pr. dr. Vasile-Lucian V. Goldan, autorul volumului.
Părintele decan Ion Vicovan a subliniat faptul că Mitropolitul Iosif Naniescu „a trăit și a activat într-o perioadă foarte bogată în evenimente, implicându-se activ. A donat bogata sa bibliotecă Academiei Române. A lucrat mereu nu doar cu gândul la prezent, ci cu gândul la viitor, la eternitate. A fost un om foarte milostiv, a arătat o grijă aparte față de elevii și studenții săraci care studiau în vremea aceea cu mult efort”.
Prof. univ. dr. Constantin Dram a menționat că „subiectul cărții este cu totul și cu totul deosebit. În carte veți găsi toate datele despre un om care a trecut prin toate formele de purgatoriu și o mulțime de alte chestiuni pe care le-a făcut Iosif Naniescu”.
„Lucrarea tratează doar din punct de vedere istoric viața și activitatea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. Motivația întocmirii unei lucrări biografice care să aibă la bază sintetizarea materialului istoriografic are ca principal motiv faptul că până în prezent nu a existat o astfel de lucrare. Principalul izvor folosit în realizarea lucrării a fost documentul de arhivă”, a declarat autorul volumului.