În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Volum omagial dedicat părintelui Păcurariu
Prin colaborarea dintre Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului şi Editura Presa Universitară Clujeană, a apărut recent un volum omagial dedicat părintelui academician prof. dr. Mircea Păcurariu, ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani. Lucrarea omagială adună titlurile bibliografice ale marelui profesor, cuvinte de apreciere şi studii de specialitate elaborate de ierarhi, cadre didactice şi preoţi apropiaţi de părintele academician.
Volumul omagial poartă titlul „File de istorie. Preţuire şi recunoştinţă Părintelui Profesor Mircea Păcurariu“ şi este coordonat de pr. prof. dr. Nicolae Chifăr şi conf. univ. dr. Paul Brusanowski de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, alături de lect. dr. Emanuel-Pavel Tăvală de la Facultatea de Drept din acelaşi oraş.
Lucrarea omagială este deschisă de cuvintele de apreciere şi de mulţumire adresate marelui istoric şi teolog de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Mesajul PF Patriarh Daniel către marele profesor sintetizează atât plăcutele amintiri ale Preafericirii Sale din timpul studenţiei de la Sibiu, când părintele profesor Mircea Păcurariu activa la Catedra de istorie a Bisericii Ortodoxe Române şi „a insuflat dragostea faţă de vredniciile şi valorile creştinismului nostru românesc“, dar şi recunoştinţa adusă unui mare cărturar, căruia i s-a încredinţat „coordonarea unor lucrări fundamentale pentru teologia românească, cum ar fi Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti, apărută în anul 2010, şi Istoria monahismului românesc, un amplu tratat în trei volume“. Dragostea părintelui Mircea Păcurariu pentru Biserica străbună, pentru pregătirea viitorilor slujitori ai sfintelor altare şi pentru studiul academic este de asemenea evidenţiată de Patriarhul României.
„Mărturisire de suflet“
Cuvântul IPS Mitropolit Laurenţiu din acest volum omagial este o mărturisire de suflet, prin care ierarhul apreciază atât pregătirea academică înaltă a profesorului de istorie a Bisericii Ortodoxe Române, recunoscută şi răsplătită de Academia Română, dar mai ales lucrarea părintelui Mircea Păcurariu în Biserica din Ardeal, despre care Părintele Mitropolit spune că „nu voi putea uita niciodată cu câtă demnitate şi fidelitate faţă de adevărul istoric a apărat integritatea şi unitatea Mitropoliei Ardealului, aşa cum ne-a lăsat-o Sfântul şi marele ierarh Andrei Şaguna“.
Volumul continuă cu prezentarea bogatei bibliografii a părintelui academician, după care urmează prima parte a lucrării, dedicată Studiilor de Istorie Bisericească Veche şi Medie. În a doua parte a lucrării, sunt adunate o serie de Studii de Istorie Bisericească Modernă şi Contemporană, iar autorii acestor lucrări sunt ierarhi, slujitori ai sfintelor altare sau la catedrele instituţiilor de învăţământ teologic din ţară şi străinătate, majoritatea ucenici şi apropiaţi ai marelui profesor de la Sibiu, cinstit acum de toţi cei care au învăţat de la sfinţia sa tainele cercetării academice şi ale slujirii Bisericii lui Hristos.