În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Volumul „Florin Zamfirescu - făcătorul de gazete“, lansat şi la Iaşi
Portretul luminos al lui Florin Zamfirescu, „un om complex şi complet, prolific în a produce idei“ şi în „a da identitate unor gazete“, a fost evocat vineri, 13 martie, cu ocazia lansării la Iaşi a cărţii „Florin Zamfirescu - făcătorul de gazete“, volum in memoriam realizat de jurnalista Otilia Bălinişteanu şi apărut la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, în Colecţia „Media Christiana“ - seria „Lumina“.
Volumul „Florin Zamfirescu - făcătorul de gazete“ a văzut lumina tiparului la începutul acestui an, la un deceniu distanţă de la apariţia primului număr al cotidianului „Ziarul Lumina“, proiect editorial căruia Florin Zamfirescu i s-a dedicat în ultimii săi ani.
Vineri, 13 martie, la Galeriile „Pod Pogor“ ale Muzeului Literaturii Române din Iaşi a avut loc lansarea acestei cărţi, care a reunit cele două familii ale lui Florin Zamfirescu: cea de acasă şi cea de la „Lumina“, alături de prieteni şi numeroşi colegi de breaslă. Toţi i-au evocat profilul luminos şi au subliniat amprenta adâncă lăsată de acesta în presa românească. „A fost pentru mine aproape o datorie de onoare să realizez acest volum, pentru că am lucrat alături de Florin Zamfirescu aproape 6 ani şi îi datorez o parte din ceea ce sunt eu azi. Am încercat în cartea aceasta să recompun parcursul biografic al lui Florin Zamfirescu şi să fixez bornele drumului său în gazetărie. Un drum care nu a fost foarte lung, doar douăzeci şi un pic de ani, dar un drum extrem de efervescent, de plin, uneori anevoios, alteori chiar tulbure, un parcurs în care Florin Zamfirescu a scris, a editat, a tehnoredactat, a făcut muncă de tipografie, a construit gazete, le-a dat suflu şi le-a trimis în lume, a închegat redacţii foarte solide, a învăţat să trăiască total meseria aceasta şi, poate ceea ce este cel mai important, a lăsat şi pe alţii să înveţe de la el“, a arătat Otilia Bălinişteanu, în debutul prezentării cărţii. Autoarea a subliniat, de asemenea, că volumul nu ar fi putut vedea lumina fără contribuţia unor oameni care l-au cunoscut pe fostul director editorial al „Ziarului Lumina“ şi care au ajutat-o, prin amintirile lor, prin ideile care i-au adus la un loc şi prin textele scrise, să creeze un tablou complet al jurnalistului şi omului Florin Zamfirescu.
„Mi-a fost foarte greu să găsesc un fir pe care să merg, să duc la capăt acest volum şi pentru asta a trebuit mai întâi să înţeleg eu pe de-a-ntregul cine a fost Florin Zamfirescu. La această întrebare m-au ajutat să găsesc răspuns amintirile mele din anii în care am lucrat în echipa lui, apoi colecţia «Opinia Studenţească», istoria «Monitorului» şi, cel mai important, amintirile colegilor şi prietenilor săi de breaslă, precum domnul prof. Daniel Condurache, domnul Alexandru Lăzescu, jurnaliştii Dan Radu, Mona Dîrţu, Marius Cristian şi George Lazăr. Aş vrea să-i mulţumesc într-un mod cu totul special doamnei Lucreţia Hreplevici, mama lui Florin Zamfirescu, cea căreia i-am răscolit o zi întreagă viaţa şi amintirile“, a subliniat Otilia Bălinişteanu.
Prezent la eveniment, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul general al Publicaţiilor „Lumina“ şi coordonator al Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, a subliniat că „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dat binecuvântare pentru acest volum cu conştiinţa că avem de îndeplinit o datorie de recunoştinţă la împlinirea a 10 ani de la apariţia primului număr al cotidianului «Lumina» aici, la Iaşi“. „Autorul din adâncuri este chiar Florin Zamfirescu, chiar în miezul, în inima cărţii, sunt textele lui, iar oamenii care au lucrat aproape de Florin, care l-au cunoscut foarte bine, s-au mobilizat aşa încât să realizăm o prezentare biografică alături de un conţinut al autorului în sine. Iaşiul a fost leagănul cotidianului «Ziarul Lumina» şi, între personajele principale care şi-au legat numele de începuturile primului cotidian creştin din România, este la loc de cinste Florin Zamfirescu“, a subliniat pr. Nicolae Dascălu.
Alexandru Lăzescu, jurnalist şi prieten vechi al lui Florin Zamfirescu, alături de care a dezvoltat reţeaua „Monitorul“, a evocat perioada în care ziarul „Monitorul“ a fost un deschizător de drumuri în presa locală. „Florin a avut acea capacitate de a da formă, de a da o identitate gazetelor, era un personaj complex care mustea de idei. Avea capacitatea de a face din ceva, dintr-un titlu de exemplu, un lucru memorabil. Era un vizionar, extraordinar de prolific în a produce idei, iar dacă mă uit înapoi, îmi este greu să găsesc pe cineva mai cu har din perspectiva făcutului unei pagini de ziar; era incredibil cum transforma conţinuturi, cum aranja titluri, subtitluri, casete, făcea nişte pagini absolut minunate“, şi-a amintit Alexandru Lăzescu, care a apreciat apariţia acestui volum ca „un gest de sensibilitate şi apreciere“ pentru Florin Zamfirescu, „omul discret şi modest, care avea capacitatea de a mişca lucrurile prin modul său de a fi şi fără a-şi face din aceasta un titlu de glorie“.
În finalul evenimentului, profesorul Daniel Condurache, un deschizător de drumuri pentru generaţii întregi de jurnalişti, a descris ultima parte a existenţei lui Florin Zamfirescu, care s-a confundat cu plămădirea şi punerea pe picioare a „Ziarului Lumina“. „Urma cea mai adâncă lăsată de Florin este cea din ultima parte a existenţei lui publicistice, când şi-a desenat un vis mai vechi, ideea unui ziar care să fie punte între două Românii. Ceea ce face «Ziarul Lumina», această punte instituţională cu lumea din mediul rural, cu România profundă, cum o numea Florin, este un lucru necesar; asta este lucrarea cea mai importantă a lui Florin, un om care a avut, cum se spune, talent cu carul. A avut har“, a subliniat profesorul Condurache.