În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Volumul „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”, lansat la Cluj-Napoca
În cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a avut loc joi, 6 iulie, lansarea cărții „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”, semnată de istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan.
Noua apariție editorială a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, sub egida Academiei Române, Centrului de Studii Transilvane, Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și Fundației „Transilvania Leaders”, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, clerici, teologi, reprezentanți ai mediului academic, istorici, oameni de cultură și alți invitați.
În deschiderea manifestării, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, a apreciat noua apariție editorială și l-a felicitat pe autor pentru preocupările frumoase pe care le are.
Cartea a fost prezentată publicului de prof. dr. Vasile Pușcaș - membru corespondent al Academiei Române, de pr. prof. dr. Ioan Chirilă - cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și de editorul și poetul Vasile George Dâncu - directorul Editurii Școala Ardeleană.
Autorul cărții, istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, a vorbit despre conținutul volumului și a mulțumit tuturor celor prezenți.
„Andrei Șaguna a fost și rămâne un simbol al demnității ortodoxe românești în Transilvania. La împlinirea unui secol și jumătate de la trecerea sa în eternitate, am considerat că este oportun să-l readuc în atenția cititorilor români contemporani, ilustrându-i personalitatea prin accentuarea dimensiunii culturale și intelectuale a biografiei sale”, a arătat autorul.
Moderat și prezentat de directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, dr. Paul Ersilian Roșca, evenimentul editorial a fost completat cu un recital instrumental de pian susținut de Ilinca Maria Beudean (prof. coord. Simona Dumea), elevă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj- Napoca. Programul muzical a cuprins „Scene din copilărie” op. 15, nr. 1, 7, 10 de Robert Schumann.
Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolia Clujului, Maramureșului şi Sălajului, în colaborare cu Muzeul Mitropoliei Clujului și Editura Școala Ardeleană.