„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Volumul „Patericul egiptean“ lansat la Blaj
Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Blaj şi cu Biblioteca Municipală din Blaj, a organizat joi, 9 octombrie, la sediul Bibliotecii Municipale, un eveniment cultural de excepţie, prilejuit de lansarea cărţii „Patericul egiptean“. Prezentarea volumului a fost susţinută de pr. prof. dr. Simion Todoran de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi de prof. dr. Ioan Buzaşi de la Facultatea de Istorie şi Filologie din Alba Iulia.
Cartea de spiritualitate „Patericul egiptean“ a fost reeditată în condiţii grafice de excepţie la Editura Reîntregirea din Alba Iulia şi reprezintă o lucrare fundamentală pentru formarea duhovnicească a creştinilor.
Cele 1600 de sentinţe, maxime şi cuvinte duhovniceşti oferă o provocare inedită de a descoperi frumuseţea Evangheliei, aplicată în viaţa diferiţilor oameni trăitori sub soarele torid din nordul Egiptului, dar şi paradoxul duhovnicesc al părinţilor pustiei, care au împletit în viaţa lor practica rugăciunii şi a ascezei, legătura deplină cu părintele spiritual şi efortul dobândirii virtuţilor. Totodată, această carte profund formativă este şi o carte de referinţă pentru orice studiu sau cercetare ştiinţifică în domeniul spiritualităţii.
Prezentarea cărţii a fost susţinută de pr. prof. dr. Simion Todoran de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi de prof. dr. Ioan Buzaşi de la Facultatea de Istorie şi Filologie din Alba Iulia. Fiecare vorbitor a încercat să prezinte Patericul, cu note distincte, ca o carte de o foarte mare actualitate, care se adresează nu doar călugărilor şi preoţilor, ci tuturor oamenilor, o carte care descoperă frumuseţea sobră şi firească a Evangheliei, dar şi o altă lume, o lume curată şi simplă, marcată de o neîncetată stare de rugăciune.
Mai mult decât atât, ea este exponentul unui stil literar specific zonei orientale, o carte de înţelepciune ce sintetizează învăţături fundamentale, prezentându-le practic într-o lume care a pierdut încet-încet noţiunea firii renăscute din nou, a neglijat cuvintele sfinte ale Evangheliei, iar nevoinţa interioară este aproape necunoscută.
„Citind Patericul, noi ne gândim la miile şi zecile de mii de monahi care, cel mai adesea, de-a lungul Nilului, împodobeau aceste meleaguri ale Egiptului … Gândurile, vorbele şi faptele acestor cuvioşi asceţi ai Egiptului au profunzimea aforismelor şi reprezintă un izvor inegalabil de spiritualitate ortodoxă. Hrănindu-ne cu nectarul apoftegmelor patericale, noi putem primi îndemn şi putere ca «să umblăm întru înnoirea vieţii» (Rom. 6, 4) şi să fim «următori lui Dumnezeu, ca nişte copii iubiţi»“, a spus Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu referire la acest volum.