„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Vrăjitoria şi practicile mantice, dezbătute la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Marţi, 25 februarie 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi a avut loc întâlnirea lunară a Cercului biblic „Prof. dr. pr. Vasile Gheorghiu“, ce a avut de această dată tema de dezbatere „Vrăjitorie şi practici mantice în Orientul Apropiat“.
Invitatul întâlnirii a fost Iulian Moga, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, ce a susţinut un referat bazat pe informaţii extrase din surse epigrafice, cu privire la practicile oraculare din zona Anatoliei în perioada dominaţiei Imperiului Roman. Importanţa studiului a constat în aceea că a înfăţişat mediul sincretist în care trăiau creştinii primelor trei veacuri, subliniindu-se modalitatea păgână de a se raporta la divinitate. Întâlnirea a continuat în aceeaşi notă, prin referatul masterandului Ovidiu Manciu, care a prezentat succint idei cu privire la divinaţie, practici mantice, astrologie, necromanţie şi hidromanţie, raportându-le la textul biblic.
În final, pr. conf. univ. dr. Ilie Melniciuc-Puică a prezentat şi a recomandat studenţilor cartea părintelui Adrian Murg „Căderea împărăţiei întunericului. Vrăjitoria în scrierile Sfântului Evanghelist Luca“, subliniind că vrăjitoria şi practicile mantice au constituit o realitate impregnată în viaţa socială atât a evreilor, cât şi a creştinilor din primele secole, realitate care s-a prelungit în istorie până astăzi. (Drd. Petru Pavăl)