Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Zece ani de la sfințirea Mănăstirii Tisa Silvestri
În Duminica a 18-a după Rusalii, la Mănăstirea Tisa Silvestri din Protopopiatul Bacău, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească și a hirotonit un preot și un diacon. Cu acest prilej, obștea monahală a serbat alături de chiriarh 10 ani de la sfințirea bisericii și a întregului complex mănăstiresc.
La primele ore ale dimineții, Arhipăstorul Ioachim a fost întâmpinat de către părintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural al Centrului eparhial de la Roman, alături de maica stareță, stavrofora Teoctista Ungureanu, de obștea monahală, de părinți slujitori, de diaconi și de fii duhovnicești.
În cadrul Liturghiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim l-a hirotonit pe diaconul Simeon Dangu întru preot pe seama mănăstirii, iar pe tânărul teolog Gabriel Toma întru diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
Pericopa evanghelică a fost tâlcuită de părintele exarh cultural, care a îndemnat poporul dreptcredincios la ascultare și la rugăciune personală și pentru aproapele.
La finalul Sfintei Liturghii, maica stareță a mulțumit în numele întregii obști ierarhului, preoților și credincioșilor pentru prezența la bucuria sfântă prilejuită de Liturghia arhierească. Chiriarhul a felicitat obştea pentru activitatea și misiunea pastorală desfășurată de-a lungul celor zece ani de la înfiinţare: „Acum zece ani, pe o scenă frumoasă în curtea de aici, săvârşeam slujba inaugurală a acestei mănăstiri și consacrarea acestui chivot care s-a ridicat cu multă osteneală și trudă de către maicile din obște. Aici este o mănăstire care se dezvoltă foarte mult din punct de vedere administrativ-gospodăresc, maica stareță fiind un bun administrator al lucrărilor care sunt rânduite. Putem observa cu toții arhitectura, buna rânduială și buna chivernisire a tot ceea ce Dumnezeu a dat acestei obști, care este formată din câteva călugărițe jertfelnice care doresc să transfigureze și nu să desfigureze timpul, istoria și locul acesta”.