În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Zeci de premii anuale pentru seminariştii teologi din Arhiepiscopia Iaşilor
Astăzi, 5 iunie, de la ora 11.30, în sala „Dr. Iustin Moisescu“ din incinta Centrului Eparhial Iaşi, Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, se întâlneşte cu elevii seminarişti din Arhiepiscopia Iaşilor care au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile naţionale. Cu acest prilej, Înalt Prea Sfinţia Sa le va oferi olimpicilor premii în cărţi. La întâlnirea de astăzi participă şi directorii celor 6 seminarii din Arhiepiscopia Iaşilor. Evenimentul este organizat de Centrul Eparhial Iaşi - Sectorul învăţământ teologic şi activităţi cu tineretul, sprijinit de Institutul Cultural-Misionar Trinitas.
Semnificaţia concursurilor şcolare este una de natură intelectuală, de continuă autodepăşire, dar, mai ales una duhovnicească, de cultivare a talentului şi a darurilor cu care ne-a înzestrat Dumnezeu. Şi Sfânta Scriptură foloseşte modelul competiţiei pentru a vorbi despre maniera în care creştinul trebuie să se pregătească pentru viaţa veşnică: „Nu ştiţi voi că acei care aleargă în stadion, toţi aleargă, dar numai unul ia premiul? Alergaţi aşa, ca să-l luaţi. Şi oricine se luptă, se înfrânează de la toate. Şi aceia, ca să ia o cunună stricăcioasă, iar noi, nestricăcioasă. Eu, deci, aşa alerg, nu ca la întâmplare. Aşa mă lupt, nu ca lovind în aer“. (I Cor., 9: 24 - 26).
Anul acesta, în perioada aprilie - mai, a avut loc faza naţională a concursurilor şcolare. Astfel, în Săptămâna Luminată (10 - 15 aprilie) s-au desfăşurat: Olimpiada Naţională de Religie, la Râmnicu - Vâlcea; Olimpiada Naţională de Limbi clasice, la Vaslui; Olimpiada Naţională de Arte vizuale şi Istoria artei şi Concursul „Icoana din sufletul copilului“, la Cluj; Olimpiada Naţională de Limbi materne, la Caransebeş. Între 28 aprilie - 1 mai, s-a desfăşurat, la Iaşi, şi Concursul Naţional Coral.
Laureaţi în fiecare an la nivel naţional
Elevii seminarişti din Arhiepiscopia Iaşilor care s-au remarcat în mod deosebit la faza naţională a concursurilor şcolare sunt un model şi un exemplu pentru colegii lor. Rezultatele lor dovedesc munca asiduă şi perseverentă pe care au depus-o sub îndrumarea atentă a profesorilor. Astfel, încă de când au venit la seminar, tinerii s-au remarcat în mod deosebit, devenind laureaţi aproape în fiecare an ai olimpiadelor şcolare, la diferite discipline ca: Limbi clasice, Dogmatică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Religie, Muzică, Limba latină, Limba rusă maternă, Arte vizuale şi Istoria artei etc. Ei fac cinste Arhiepiscopiei Iaşilor cu zeci de premii obţinute până în prezent.
Anul acesta, la olimpiadele din perioada aprilie - mai, tinerii de la Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi au obţinut 10 premii. La acestea se adaugă şi premiile obţinute de Corul „Basileus“, al aceluiaşi seminar, la Concursul Naţional Coral.
Toate seminariile din Arhiepiscopia Iaşilor s-au înscris anul acesta în finalele olimpiadelor naţionale. Astfel, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a obţinut 8 premii, iar Seminarul „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botoşani 6. De asemenea, menţionăm şi Seminarul Teologic „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, cu două premii, dar şi Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob“, din Dorohoi, cu un premiu, precum şi Seminarul de fete „Cuvioasa Parascheva“, de la Mănăstirea Agapia, cu 3 premii importante. Anul 2007 este unul dintre cei mai rodnici ani în ceea ce priveşte premiile elevilor seminarişti la olimpiadele şcolare. Pornind de la reuşitele lor în acest an, vă prezentăm în continuare, pe scurt, pe câţiva dinte tinerii care fac cinste învăţământului seminarial din Arhiepiscopia Iaşilor.
Copii multipremiaţi
Gheorghe Iulian Huţu este elev în clasa a XII-la la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, iar anul acesta a obţinut premiul I la disciplina „Istoria Bisericii Ortodoxe Române“. Pasionat de literatură, istorie şi studii biblice, a participat la diferite conferinţe, seminarii şi simpozioane. Atenţia pe care a acordat-o studiului muzicii psaltice l-a recomandat ca un bun cântăreţ parohiei „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din comuna Vânători, judeţul Neamţ, unde activează din 2005. Datorită acestei înclinaţii deosebite, Iulian a înfiinţat un cor în localitatea natală, la parohia „Sf. Teodor Tiron“ - comuna Stulpicani, judeţul Suceava.
Ioan Laurenţiu Ducuţă a obţinut două premii în această primăvară la olimpiadă, respectiv premiul I la Limba greacă şi menţiune la Limba latină, secţiuni din cadrul Olimpiadei Naţionale de Limbi clasice. Este elev în clasa a IX-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani. Dedicat studiului limbilor clasice şi celor moderne, Ioan s-a remarcat încă din primul an la seminar ca un elev bun, cu rezultate pe măsură. Îi plac, de asemenea, istoria şi geografia. Timpul liber şi-l petrece tot printr-un exerciţiu al minţii, fiind pasionat de şah.
Gabriel Constantin Formagiu este elev în clasa a XI-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani. Comunică uşor cu cei din jur, este pasionat de istorie, iar în timpul liber preferă să meargă în excursii şi să joace fotbal. Studiul limbilor clasice, în mod deosebit cel al limbii greceşti, a devenit o pasiune pentru el. Aşa se face că anul acesta a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Limbi clasice, secţiunea Limba greacă.
Alina Carmen Taraşi este elevă în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani. Anul acesta a obţinut premiul I la Concursul „Icoana din sufletul copilului“ şi premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Arte vizuale şi Istoria artei. Are o pasiune şi o înclinaţie deosebită pentru pictură. Îi plac competiţiile şi caută să se prezinte cât mai pregătită la acestea, ca mărturie stând premiile numeroase pe care le-a obţinut: premiul al II-lea la Concursul de Meşteşuguri şi Arte tradiţionale - faza judeţeană (2005); premiul I la Concursul „Ştefan Luchian“ - Botoşani, (2005); premiul al II-lea la Concursul „Icoana din sufletul copilului“ - Iaşi (2005); premiul al II-lea în cadrul Olimpiadei Naţionale de Arte vizuale şi Istoria artei - Timişoara (2006); premiul I la Concursul de Meşteşuguri şi Arte tradiţionale - faza naţională (2006); premiul al II-lea la Concursul „Icoana din sufletul copilului“ - Sibiu (2006). În egală măsură, îi plac literatura şi istoria. Este comunicativă şi preferă să-şi petreacă timpul liber alături de ceilalţi, în excursii.
Daniel Afuduloai a obţinut, în 2007, premiul I la Olimpiada Naţională de Arte vizuale şi Istoria artei. Este elev în clasa a XIII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi. Atras de pictura bisericească, a căutat să-şi cultive talentul, manifestând o perseverenţă deosebită. A participat constant la Olimpiada Naţională de Arte vizuale şi Istoria artei, obţinând de fiecare dată premii: premiul al II-lea în 2004, premiul al II-lea în 2005 şi premiul I în anul 2006. Îi place muzica, iar în viitor îşi doreşte să devină student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, la secţia Patrimoniu, sau la Universitatea de Arte „George Enescu“ - Iaşi.
Semnatari de articole în reviste
Victor Andrei Popa este elev în la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, în clasa a IX-a. A obţinut anul acesta premiul al II-lea la Olimpiada naţională de limbi clasice, limba greacă. Aflat la început de drum în studiul teologiei la seminar, a fost apropiat de cărţile sfinte încă din perioada gimnaziului, având o experienţă frumoasă şi rezultate deosebite la disciplina Religie: premiul al III-lea la Olimpiada Judeţeană de Religie - clasa a VI-a; menţiune la Olimpiada Judeţeană de Religie - clasele a V-a, a VII-a. Îi face plăcere să citească istorie şi teologie, să asculte şi să cânte muzică bisericească şi prezintă un interes deosebit pentru studiul limbilor clasice. Pentru viitor, şi-a propus să continue şi să aprofundeze studiile teologice şi limbile clasice.
Mihail Echimov a obţinut, în 2007, premiul al II-lea la Olimpiada de limba rusă maternă. Este elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ - Iaşi. Face parte din Comunitatea Ruşilor Lipoveni şi frecventează Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi în clasa special înfiinţată pentru aceştia. Este interesat de studiul limbilor străine şi muzică. Premiul de anul acesta, obţinut pentru buna cunoaştere a limbii materne se adaugă celui de anul trecut, respectiv premiul al II-lea la Olimpiada de limba rusă maternă. Este interesat să descopere oameni şi locuri pe calea pelerinajului. Aflat spre sfârşit de ciclu seminarial, îşi propune continuarea şi aprofundarea studiilor teologice.
Ciprian Iulian Rusu este elev în clasa a XIII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ - Mănăstirea Neamţ. Consecvent şi perseverent, adaugă premiul a III-lea obţinut anul acesta la Olimpiada Naţională de Religie - secţiunea Dogmatică ortodoxă - la menţiunea obţinută anul trecut în cadrul aceleiaşi competiţii, tot la secţiunea Dogmatică ortodoxă. Este pasionat de muzica psaltică şi liniară, participând în cadrul formaţiei de muzică psaltică „Imn“, dirijată de profesorul Pavel Lungu, la înregistrarea unui CD audio. În perioada 2003 - 2006, a fost dirijor al coralei mixte a bisericii „Adormirea Maicii Domnului“, din Târgu Neamţ. Este atras de literatură şi de sport.
Viorel Floarea este elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi. Vine din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani, şi a absolvit ciclul gimnazial la liceul teoretic „Anastasie Başotă“ din comuna natală. La Olimpiada Naţională de Religie, secţiunea Istoria Bisericii Ortodoxe Române (Râmnicu Vâlcea, 2007) a obţinut premiul al III-lea.
Ioan Andrei Vizitiu a obţinut, anul acesta, premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Religie, secţiunea Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Este elev în clasa a XIII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ - Mănăstirea Neamţ. Este pasionat de muzică, literatură şi sport. A publicat o serie de articole în limba engleză, în cadrul programului Globe. Este prezent şi în paginile revistei seminarului „Întru lumina lui Veniamin Costachi“, cu articolul Chipul preotului în epistolele pauline şi în gândirea Sfântului Ioan Gură de Aur (2007).
Bogdan Plăcintă, la Olimpiada de Limbi clasice de la Vaslui - 2007, a obţinut un premiu special la limba greacă. La acesta se adaugă premiile obţinute în anii anteriori: menţiune specială la Olimpiada Naţională de Limbi clasice, Limba greacă (2004); premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Limbi clasice, Limba greacă (2006). Este pasionat de teatru, îi plac excursiile şi dansurile de societate, prezintă uşurinţă în comunicare, îşi exersează mintea jucând şah şi studiind limbile clasice şi pe cele moderne. Este elev în clasa a XIII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani.
Marele premiu la Concursul „Icoana din sufletul copilului“ a mers la Botoşani
Tudor Afanasov este elev în clasa a IX-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ - Iaşi. A obţinut anul acesta premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Limba rusă maternă. Acelaşi premiu l-a obţinut şi anul trecut. În perioada 2005-2007 a activat ca dascăl la biserica cu hramul „Sfântul Ioan cel Nou“ a credincioşilor de rit vechi din satul Lipoveni, Suceava. Este membru activ în cadrul Asociaţiei Tinerilor Ruşi Lipoveni din România. Între planurile sale, pe primul loc se află continuarea şi aprofundarea studiilor teologice.
Ana Maria Taraşi a obţinut anul acesta premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Arte vizuale şi Istoria artei, dar şi marele premiu obţinut la Concursul „Icoana din sufletul copilului“. Este elevă în clasa a XI-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani. Ana Maria a devenit un laureat obişnuit al concursurilor şcolare, la care se situează mereu pe podium. Amintim premiile obţinute: premiul al II-lea la Concursul de meşteşuguri şi arte tradiţionale - faza judeţeană (2005, 2006); premiul I, Concursul „Icoana din sufletul copilului“, Sibiu - 2006. Este pasionată de pictură, literatură, istorie şi biologie. Este comunicativă şi iubitoare de excursii.
Costin Ciprian Apintielesei este elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ - Mănăstirea Neamţ. A obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Religie, secţiunea Dogmatică ortodoxă, Râmnicu Vâlcea - 2007. Are un spectru larg de preocupări: muzica psaltică, literatură, matematică, dogmatică. A fost atras de slujirea Altarului încă din perioada gimnaziului şi între 2001 - 2003 a fost paraclisier la parohia din localitatea natală „Sf. Nicolae“ - Tg. Frumos. Între anii 2004 şi 2006 a fost paraclisier la seminar. Este prezent în viaţa şcolii şi printr-o serie de articole publicate în revista „Întru lumina lui Veniamin Costachi“: Învăţătura lui Hristos versus concepţiile epicuriste (2006), Problema ecologică în învăţătura creştină (2007).
Valentin Cârlan este elev în clasa a XIII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ. A obţinut anul acesta menţiune la Olimpiada Naţională de Religie, secţiunea Dogmatică ortodoxă. Are o personalitate dinamică, spirit de echipă şi abilitate în a rezolva conflicte.
Prezenţă la toate competiţiile şcolare
Maria Cotfas este elevă în clasa XI-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ de la Mănăstirea Agapia. În 2007, la Olimpiada Naţională de Limbi clasice - Limba latină, a obţinut premiul al III-lea şi premiul special pentru cea mai elegantă retroversiune (traducere română - latină) din concurs. De asemenea, anul acesta a obţinut şi locul al II-lea în competiţia pentru calificarea în lotul naţional al României, care va participa la Certamen Ovidianum Ponticum - localitatea Arpino, Italia. Este prezentă la cel mai înalt nivel al competiţiilor şcolare încă din anul I de seminar şi urmăreşte, conform motto-ului care o călăuzeşte „Semper altius“ (Mereu mai sus), să se autoperfecţioneze, în competiţie cu ceilalţi, dar mai ales cu ea însăşi. Pe lângă premiile deja amintite, a obţinut menţiune MEC la Olimpiada Naţională de Limbi clasice - Limba latină (2005); premiul I la Olimpiada Naţională de Limbi clasice - Limba latină (2006); menţiune MEC la faza naţională a Concursului Certamen Ovidianum Ponticum. Este pasionată de limba latină, literatură, lectură şi muzică, dar nu neglijează nici gimnastica, pentru sănătatea trupului, sprijin pentru o minte sănătoasă.
Mirel Găluşcă este elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ - Mănăstirea Neamţ. A participat anul acesta la Olimpiada Naţională de Religie, secţiunea Dogmatică ortodoxă, unde a obţinut menţiune. Este atras de literatură, iar în gimnaziu a obţinut la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi literatura română (2003) menţiune. Îi plac muzica psaltică şi liniară, după cum dovedesc şi activităţile în acest domeniu. În anul 2005 a înfiinţat în localitatea natală, Sărata, comuna Soloneţ, judeţul Bacău, un cor pe care îl dirijează şi în prezent. De anul trecut este cântăreţ la Parohia „Sf. Vasile cel Mare“ - Boboieşti, comuna Pipirig, judeţul Neamţ. Este preocupat, de asemenea, de istorie, arheologie şi studii biblice.
Petru Pavăl a obţinut anul acesta menţiune la Olimpiada Naţională de Religie, secţiunea Dogmatică ortodoxă. Este elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ - Iaşi. În anul I (2003) a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Limbi clasice, Limba greacă. Este pasionat de muzică psaltică, iar între priorităţile sale se numără continuarea şi aprofundarea studiilor teologice.
Ioan Lucian Radu este elev în clasa a XIII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ - Mănăstirea Neamţ. A obţinut menţiunea I la Olimpiada Naţională de Religie, secţiunea Istoria Bisericii Ortodoxe Române (Râmnicu Vâlcea 2007). Pasiunea pentru istorie şi seriozitatea studiului acesteia i-au fost răsplătite şi în 2006, când a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Religie, secţiunea Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Are o bogată experienţă şi în ceea ce priveşte studiul limbilor clasice, după cum dovedesc şi participările la concursurile şcolare de specialitate. A publicat, de asemenea, în revista seminarului articolele: Tânărul creştin în uniunea Europeană (2006), Fericitul Augustin (2006).
Andrei Gurzun este elev în clasa a IX-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi. Deşi în primul an la seminar, Andrei s-a remarcat drept un elev ambiţios, obţinând anul acesta menţiune la Olimpiada Naţională de Limbi clasice, respectiv Limba greacă. Această trăsătură de caracter s-a manifestat încă din perioada studiilor gimnaziale, în clasa a VII-a participând la Olimpiada Judeţeană de Biologie. Este pasionat de muzica psaltică şi atras de slujbele bisericeşti. În timpul liber preferă să meargă la pescuit şi să joace fotbal.
Silviu Bozariu este elev în clasa a IX-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ - Iaşi. A obţinut anul acesta menţiune la Olimpiada Naţională de Limbi clasice - Limba greacă. În 2006 a obţinut Menţiune la Olimpiada Naţională de Limbi clasice - Limba greacă. Aşa cum arată rezultatele de la olimpiadă este un elev căruia îi place studiul, cu înclinaţie spre limbile clasice. Este pasionat de muzica psaltică, iar în timpul liber preferă să cunoască alături de ceilalţi oameni şi locuri noi. Aflat la un început de drum îşi propune continuarea şi aprofundarea studiilor teologice şi studierea limbilor clasice.
Elisei Roncea este în clasa a X-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ - Iaşi. Anul acesta a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Limbi clasice, iar anul trecut premiul al III-lea. Dintre obiectele studiate la şcoală este atras în mod deosebit de Muzica psaltică, Dogmatică, Liturgică, Limba latină, Limba greacă. În timpul liber îi place să facă sport.
Premii multiple pentru Seminarul Teologic din Iaşi
Gabriel Florin Iosub este elev în clasa a XII-a, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. A obţinut anul acesta o menţiune la Olimpiada Naţională de Arte vizuale, Arhitectură şi Istoria artei şi un premiu special la Concursul „Icoana din sufletul copilului“. Are o bogată experienţă profesională şi a obţinut numeroase premii: premiul al III-lea la Concursul „Icoana din sufletul copilului“ (Iaşi, 2005); premiul al II-lea la Olimpiada Naţională de Arte vizuale, Arhitectură şi Istoria artei (Iaşi, 2005); premiul al II-lea la Concursul „Icoana Fereastră către cer“ (Piatra Neamţ, 2006); Premiul I la Concursul „Icoana din sufletul copilului“ (Timişoara, 2006); premiul I la Olimpiada Naţională de Arte vizuale, Arhitectură şi Istoria artei (Timişoara, 2006). Este pasionat de pictură, literatură, sport şi desen. A participat la tabere internaţionale, conferinţe şi simpozioane, în Belgia (2007).
Ioan Andrei Anisia urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ - Mănăstirea Neamţ, fiind elev în clasa a XI-a. A obţinut anul acesta o menţiune la Olimpiada Naţională de Arte vizuale, Arhitectură şi Istoria artei, desfăşurată la Cluj. A participat, de asemenea, şi la Concursul „Icoana din sufletul copilului“. Este pasionat de pictură, literatură, sport şi desen. A realizat proiecte de grafică, design, picturi, desen şi este colaborator la programul Globe, un proiect care-şi propune dezvoltarea comunităţii prin tehnologie, educaţie şi alte activităţi promoţionale.
Viviana Luiza Olo este elevă în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ - Iaşi. A obţinut în anul acesta menţiune la Olimpiada Naţională de Arte vizuale şi Istoria artei. În 2006 s-a remarcat la aceeaşi olimpiadă naţională, obţinând tot menţiune. Este interesată de artă în general, pictura icoanelor şi desen, design. Şi-a propus să studieze, după ce va absolvi seminarul, artele la secţia Design vestimentar şi icoana la secţia de Patrimoniu a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.
Cosmin Alexandru Macovei urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, fiind elev în clasa a XII-a. A obţinut anul acesta premiul special la Olimpiada Naţională de Limbi clasice, Limba latină, şi s-a calificat la etapa naţională a Concursului „Lumea Romanică“. Are o vastă experienţă a competiţiilor, participând şi clasându-se între cei mai buni la olimpiadele şi concursurile şcolare: Concursul „Lumea Romanică“, Concursul „Certamen Ovidianum Ponticum“ şi Concursul „Ad. Amicitian“ - 2006 (participare); premiul al III-lea la Concursul „Lumea Romanică“ - ediţia a XII-a, 2006, faza judeţeană; menţiune la Concursul „Lumea Romanică“ - ediţia a XII-a (Galaţi, 2006), faza naţională; locul al III-ea la Olimpiada de Limbi clasice, la concursul de Limba latină, faza judeţeană, martie 2007. Are o bună capacitate de comunicare şi un spirit de echipă pe măsură. A publicat mai multe articole în revista „Lumină lină“ a seminarului, din al cărei colectiv de redacţie face parte: IPS Lazăr Puhalo, sufletul, trupul şi moartea (recenzie); Pătrunderea creştinismului pe teritoriul patriei noastre în contextul adorării lui Zamolxe; Sfântul Gheorghe de la Cernica; Religiile Greciei Antice; Sfânta Lumină de la Ierusalim.
Gabriel Piştea este elev în clasa a IX-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ - Iaşi. A obţinut anul acesta premiul special la Olimpiada Naţională de Limbi clasice - Limba greacă. Este pasionat de studiul limbilor clasice. Fire sensibilă, îndrăgeşte muzica şi pianul. În timpul liber practică sportul. Îşi propune să continue şi să aprofundeze studiile teologice.
Pe lângă realizările individuale trebuie remarcată şi reuşita colectivă a elevilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, având în vedere că la Concursul Naţional Coral, Corul „Basileus“ a obţinut premiul special pentru promovarea muzicii medievale psaltice româneşti, iar dirijorul ansamblului, profesorul Mihai Ursache a fost apreciat cu premiul special pentru debut dirijoral şi premiul special pentru promovarea artei dirijorale. De asemenea, Corul „Basileus“ a obţinut şi două premii în bani din partea unui cotidian ieşean şi a Primăriei Municipiului Iaşi pentru prezenţă scenică.
(Material realizat de diac. Bogdan Racu, referent al Sectorului Învăţământ teologic şi activităţi cu tineretul, din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, adaptat pentru ziar de Narcisa BALABAN)