La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Zi de hram la Mănăstirea Căldărușani
Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov și-a sărbătorit miercuri, 22 iunie 2022, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești. În mijlocul obștii monahale s-a aflat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al așezământului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, care adună în fiecare an mulțime de credincioși la Mănăstirea Căldărușani, a început încă din ajun cu slujba Privegherii, săvârșită de un sobor de slujitori ai mănăstirii.
A doua zi, la ctitoria voievodală a lui Matei Basarab, credincioși din împrejurimi și pelerini au venit de dimineață pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată la Altarul de vară al mănăstirii și pentru a se închina după tradiție la moaștele sfântului, așezate în paraclisul amenajat temporar în sala mare a muzeului mănăstirii, unde au loc slujbele pe întreaga perioadă a restaurărilor.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul au făcut parte părintele arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani; părintele Cristian Burcea, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Nord, precum și alți preoți din parohiile învecinate.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a prezentat aspecte din viața Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, subliniind viața plină de învățături și de lumină a sfântului ocrotitor al mănăstirii, recunoscut în Țara Românească pentru activitatea sa culturală și pastorală. „Pentru activitatea sa deosebită, ca ucenic al Sfântului Paisie, dar și ca inițiator al unei activități de renaștere spirituală cu totul deosebită în Țara Românească, a fost cinstit precum era și în viață. A fost cinstit cu recunoașterea de către Biserica Ortodoxă Română, care l-a recunoscut în rândul sfinților și a proclamat canonizarea în ziua de 21 mai a anului 2006. De atunci este un sfânt ierarh cu rugăciune către Dumnezeu, pentru neamul nostru, pentru această eparhie istorică a poporului nostru. Este rugător pentru popor și mijlocitor către Dumnezeu. Acest sfânt este o mângâiere pentru această mănăstire, pentru credincioșii din Muntenia. (…) Să-l cinstim pe Sfântul Grigorie Dascălul ca pe un mare învățător al neamului nostru. Dorim obștii mănăstirii acesteia, care străjuiește și se roagă alături de Sfântul Grigorie pentru neamul nostru, propășire, iar dumneavoastră, celor care aveți dragoste pentru ocrotitorul acestei mănăstiri, să aveți îndeplinirea tuturor rugăciunilor”, a reliefat Episcopul-vicar patriarhal.
Părintele arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul așezământului monahal, a mulțumit Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul pentru slujire și a evidențiat că Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost un mare și râvnitor ierarh, care nu contenește să îi ajute pe cei care se închină moaștelor sale cu credință, așa cum se implica odinioară și în timpul vieții sale în rezolvarea problemelor cu care se confruntau preoții și credincioșii: „După canonizarea Sfântului Grigorie Dascălul, viața noastră, a celor din această mănăstire, s-a schimbat. Am primit ajutorul sfântului sistematic, atât din punct de vedere material, cât și spiritual. Sfântul Grigorie a fost un călugăr cu adevărat rugător. Cei care se roagă cu credință și cu dragoste sfântului nostru ocrotitor, cu siguranță, vor avea răspuns rugăciunilor lor”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru stareții, monahii, ctitorii și binefăcătorii Mănăstirii Căldărușani trecuți la cele veșnice.
În prezent, biserica mare și paraclisul din cimitirul mănăstirii se află într-un amplu proces de restaurare, consolidare și înnoire.