Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Zi de hram la Mănăstirea Lacu Sărat
În ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, pelerinii şi‑au îndreptat paşii către Mănăstirea Lacu Sărat din judeţul Brăila pentru a participa la hramul acestui aşezământ monahal. La împlinirea a 20 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii mănăstirii, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă a fost binecuvântat muzeul etnografic al mănăstirii.
Tânăra mănăstire a Sfântului Pantelimon din staţiunea balneoclimaterică Lacu Sărat atrage an de an, alături de pelerini, închinători dintre turiştii şi pacienţii sosiţi vara pentru a căuta odihnă sau tratament. Lângă biserica din lemn construită în stil maramureşean a fost amenajat un altar de vară în prelungirea căruia se întindea un „naos” verde, umbros, în care puteai zări la slujbă medici şi pacienţi în halate cerând de la Dumnezeu darul tămăduirii pentru rugăciunile doctorului Său fără de arginţi Pantelimon. La momentul cuvenit, Arhiepiscopul Dunării de Jos a pomenit la dumnezeiescul jertfelnic pe toţi cei de faţă care îşi caută izbăvirea de boli şi neputinţe plecându‑şi genunchii în rugăciune.
Cuvântul de învăţătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, care le‑a vorbit credincioşilor de la Dunărea de Jos despre parteneriatul româno‑german ce se desfăşoară pentru edificarea unei clinici de oncologie pediatrică la Galaţi, instituţie ce va deservi întreaga zonă. Tâlcuind pericopa evanghelică rânduită a se citi la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a arătat că porunca cea dintâi şi cea mai mare a lui Dumnezeu, care le cuprinde pe toate, este porunca iubirii: „Să ne iubim unii pe alţii, să Îl iubim pe Dumnezeu şi din iubirea Lui să ne iubim unii pe alţii. Prin orice facem în Biserică şi în lume, trebuie să ţintim la iubirea lui Dumnezeu. Dacă nu Îl iubim pe Dumnezeu şi pe semenii noştri, înseamnă că alergăm în zadar, că ne rugăm în zadar, că postim în zadar. A iubi pe Dumnezeu şi pe semenii tăi înseamnă să renunţi la tine însuţi şi să progresezi în iubire. Cu cât renunţ la mine însumi, cu atât sporesc în iubirea lui Dumnezeu şi a semenilor”.
La final, Preasfinţitul Părinte Visarion a transmis un cuvânt din partea clerului şi a credincioşilor de dincolo de Dunăre, dăruind Arhiepiscopului Dunării de Jos o icoană pictată cu chipul Maicii Domnului cu Pruncul.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a vorbit despre cele două instituţii care aduc vindecare trupească şi sufletească în staţiunea Lacu Sărat: „În această clinică a Sfântului Mare Tămăduitor şi Doctor Pantelimon a Mănăstirii Lacu Sărat, mulţumim în primul rând Domnului, ctitorilor şi celor care acum exact 20 de ani au gândit‑o, au lucrat‑o şi au aşezat‑o pentru sănătatea sufletească şi trupească. Sfânta mănăstire este situată faţă în faţă cu cealaltă clinică pentru îngrijirea trupească de lângă lacul tămăduitor. Să înţelegem cu toţii, atât cât putem, că Sfânta Liturghie, şi întreaga sărbătoare a hramului într‑un cadru natural ca acesta de la Lacu Sărat, este o clinică a vindecării noastre integrale, sufleteşti şi trupeşti, spre binele Bisericii, neamului şi lumii întregi”.
În mansarda corpului nou al aşezământului monahal a fost amenajat un muzeu etnografic ce conţine obiecte din judeţele Brăila, Galaţi şi Vrancea, adunate de la credincioşi şi organizate după structura anului bisericesc. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a numit acest muzeu „o casă vie a tradiţiei noastre româneşti”: „Toate aceste exponate ne aduc aminte de părinţii şi înaintaşii noştri care le‑au avut în casele lor, pe care le‑au purtat sau folosit în gospodărie. Este vorba despre tradiţia vie a satului românesc, pe care am dori din toată inima să‑l reînviem, cu tineri care să se întoarcă la casele bunicilor sau părinţilor lor, ca astfel să continue viaţa de la sat care dă sens cu adevărat vieţii. Aşa cum spunea Lucian Blaga, veşnicia s‑a născut la sat. Să nu uităm, aşadar, de satul românesc!”
Pentru sărbătoarea hramului, maicile de la Mănăstirea Lacu Sărat din judeţul Brăila au pregătit o masă pentru 400 de persoane, la care s‑au adăugat 600 de pachete cu alimente, după cum ne‑a declarat monahia Pantelimona Corjos, stareţa aşezământului monahal.
La sărbătoarea Sfântului Pantelimon au participat numeroşi credincioşi, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi locale, precum şi un grup de 50 de bucureşteni aflaţi într‑un pelerinaj organizat special de Agenţia BASILICA Travel a Patriarhiei Române.