În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Zi de hram la Paraclisul Catedralei Naționale
Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului și-a serbat luni, 6 mai, hramul principal. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară din vecinătate de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că bucuria Învierii este o constantă a vieţii noastre: „Trăim timpul luminos al Sfintelor Paşti prin zilele Săptămânii Luminate. Astfel, şi în această a doua zi de Paşti suntem în bucuria Învierii lui Hristos şi mergem la biserică cu lumânarea aprinsă şi participăm la sfintele slujbe mărturisind că Hristos a înviat. (…) Moartea lui Hristos pe Cruce, acolo unde «a purtat păcatele noastre în trupul Său», arată voinţa dumnezeiască de a-i slobozi pe oameni din robia păcatului şi a diavolului, care, după căderea lui Adam, îi stăpânea şi îi biruia prin moarte, ţinându-i prizonieri în iad”.
La final, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a evidențiat numeroasele activități social-filantropice desfășurate la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. „Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fixat acest hram în anul 2011, odată cu sfințirea Paraclisului Catedralei Naționale. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2015, hramul «Învierea Domnului» al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului este prăznuit în a doua zi de Paşti, pentru a nu știrbi cu nimic bucuria praznicului Învierii Domnului. Pe lângă viața liturgică intensă de la acest paraclis, susținută de toți părinții slujitori aici, se desfășoară şi multe activități social-filantropice ori medicale, cum ar fi: programul de donare de sânge «Donează sânge, salvează o viață», campania «Bucuria vindecării», campania «Sănătate pentru sate», toate organizate cu multă dăruire de sine din inițiativa părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru și cu sprijinul multor voluntari inimoși și responsabili. De asemenea, această comunitate a Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului organizează multe colecte de ajutorare a bătrânilor, a săracilor, a copiilor și a unor unități medicale. Această lucrare intensă unește spiritualul cu socialul”, a reliefat ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.