La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Zi de înălțare sufletească la Mănăstirea Lacu-Sărat din Brăila
Credincioșii care caută vindecare trupească la stațiunea Lacu-Sărat din județul Brăila au trăit miercuri, 27 iulie, și momente de înălțare sufletească la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din localitate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Aşezământul monahal din Lacu-Sărat, aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, este locul unde monahiile închinoviate aici slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, contribuind la alinarea suferinţelor trupeşti ale bolnavilor aflaţi la tratament în staţiune.
Miercuri, la hramul bine cunoscutei mănăstiri brăilene au participat numeroşi pelerini sosiţi în mod special la sărbătoarea Tămăduitorului Pantelimon, persoane aflate la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De asemenea, un grup de tineri privați temporar de libertate din cadrul Centrului de detenție de la Tichilești au participat la slujbă și au primit daruri din partea ierarhului locului.
În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra slujitorilor, monahiilor și credincioșilor în cei 26 de ani care s-au împlinit de la sfințirea și inaugurarea acestei mănăstiri, precum şi rugăciuni pentru ca Dumnezeu să reverse asupra pământului ploaie binecuvântată aducătoare de rod bun.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion a rostit un cuvânt de învăţătură despre iubirea curată care trebuie să se manifeste între semeni şi suferinţele îndurate pentru vestirea Evangheliei Domnului Hristos în lumea secularizată. Ierarhul tulcean a făcut o paralelă între seceta sufletească şi seceta pământului, arătând că seceta în planul sufletesc este generată de necredință, iar cea a ogoarelor de perpetuarea păcatului.
La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi primeniţi sufleteşte şi trupeşte au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre viaţa Sfântului Pantelimon şi despre rolul Bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubirii lui Dumnezeu față de toți oamenii. Ierarhul locului a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Visarion pentru bucuria slujirii împreună la hramul acestei mănăstiri, precum şi tuturor credincioşilor care au venit cu dragoste şi evlavie să se roage sfântului ocrotitor.
În semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru devotamentul, jertfelnicia şi dragostea cu care îşi slujeşte patria, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan a primit din partea ierarhului Dunării de Jos distincţia eparhială „Vrednicia Andreiană”.
La final, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat prinoasele aduse ca mulţumire lui Dumnezeu şi pe credincioşii prezenţi la hramul acestei vetre monahale.