La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Zi de praznic la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău
În ziua praznicului Bunei Vestiri, sâmbătă, 25 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a rugat împreună cu obștea mănăstirii buzoiene Ciolanu. Călugării de la acest așezământ monahal și numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de chiriarhul locului în biserica mare a mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Din soborul care a slujit împreună cu Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei au făcut parte: părintele protosinghel Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, preoții consilieri eparhiali Ionuț-Cristian Vuță și Dan Necula, preotul Vasile-Gabriel Gherghe de la Parohia „Sfântul Nicolae” din orașul Buzău, părintele Gabriel-Adrian Dinu, slujitor la Mănăstirea Ciolanu, părintele Nicolae Ardeleanu, slujitor la Mănăstirea Barbu din județul Buzău, și părintele Gabriel Mîndruță de la Parohia „Sfântul Teodosie” din municipiul Buzău.
În predica adresată celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a reliefat semnificațiile praznicului Bunei Vestiri.
„Sfânta Fecioară Maria a conștientizat că mesajul pe care Arhanghelul Gavriil i l-a transmis din partea lui Dumnezeu Tatăl era unul extrem de important; a înțeles că ea este chemată să participe la împlinirea unui plan dumnezeiesc și, drept urmare, în duh de ascultare și smerenie desăvârșită, a rostit acele cuvinte mântuitoare, care ne mângâie sufletele tuturor: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău» (Luca 1, 38). Trebuie să subliniem aici că, în acel moment, s-a produs zămislirea cea mai presus de fire sau întruparea Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei neprihănit, prin lucrarea creatoare a Duhului Sfânt”, a precizat chiriarhul Buzăului și Vrancei.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, teologul Teodor-Ionuț Însurățelu, secretar al Mănăstirii Ciolanu, a fost hirotesit întru ipodiacon, iar în cadrul slujbei, teologul Paul- Ștefan Mușat, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.
Tot în această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a sfințit trapeza Centrului cultural-educațional „Dionisie Romano” din incinta Mănăstirii Ciolanu, amenajată și dotată în anii 2022-2023, care a primit hramul „Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul”.