Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Zi de praznic la Mănăstirea Găvanu din județul Buzău
În ziua de prăznuire a Înălțării Sfintei Cruci, miercuri, 14 septembrie 2022, la Mănăstirea Găvanu din comuna buzoiană Mânzălești, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența obștii de maici și a credincioșilor veniți să primească binecuvântare arhierească.
Ierarhul a slujit în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” împreună cu un sobor de șapte ieromonahi, preoți și diaconi. Grupul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.
„La acest mare praznic împărătesc al Înălțării Sfintei Cruci, mintea noastră se îndreaptă, în mod inevitabil, către Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos, Care a primit de bunăvoie să Se jertfească nu numai pentru cei de dinainte, ci și pentru noi, cei de astăzi, ca și pentru cei care vor veni după noi, până la sfârșitul veacurilor. Ce așteaptă, însă, Domnul Hristos din partea noastră? Mai întâi, să credem cu tărie în Dumnezeu, Sfânta Treime, în Întruparea Sa din Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, în Sfânta Cruce, pe care El, Cel fără de păcat, S-a jertfit pentru a șterge păcatele oamenilor, Cruce care a devenit sfințitoare și de viață dătătoare; să credem și să nădăjduim în ajutorul Maicii Domnului și al sfinților, străduindu-ne cu toții să trăim și să împlinim ceea ce Mântuitorul ne învață în Sfânta Sa Evanghelie”, a spus Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură.
Mănăstirea Găvanu își are obârșia ca schit, consemnată indirect într-un prim document din anul 1764.