Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Zi de sărbătoare în parohia vrânceană Muncelu
În duminica a doua a Postului Mare, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Muncelu, din judeţul Vrancea, unde a săvârşit Sfânta Liturghie şi a sfinţit noua casă praznicală ridicată în vecinătatea bisericii parohiale.
Biserica „Sfinţii Voievozi“ a Parohiei Muncelu a fost neîncăpătoare duminică pentru numărul impresionant de credincioşi care au dorit să participe la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele protopop Vasile Dabija, de la Protopopiatul Panciu, părintele paroh Florică Ciovârtă, de la Parohia Muncelu, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei despre vindecarea slăbănogului din Capernaum, vorbind şi despre viaţa şi teologia Sfântului Grigorie Palama, pomenit în duminica a doua a Postului Paştilor. „Din această perioadă de şapte săptămâni, aşa cum a fost Duminica Ortodoxiei, când ne-am amintit de lupta Bisericii creştine din primele veacuri şi biruinţa dreptei credinţe asupra tuturor ereziilor, iată, acum, un nou popas duhovnicesc, în care ne gândim la modul cum Sfântul Grigorie Palama şi-a trăit viaţa şi L-a cunoscut pe Dumnezeu, împărtăşindu-se de lumina dumnezeiască. Vom continua, în duminica următoare, să medităm la rolul Sfintei Cruci în viaţa omului, apoi ne vom întâlni cu Sfântul Ioan Scărarul şi Sfânta Maria Egipteanca, o păcătoasă, care, prin pocăinţă, s-a învrednicit de cununa sfinţeniei, tocmai pentru a ne arăta că este posibilă îndreptarea noastră, în vederea întâmpinării cu vrednicie a praznicului Sfintelor Paşti şi a împărtăşirii de Lumina Învierii“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
După Sfânta Liturghie, ierarhul, împreună cu soborul de slujitori, a sfinţit noua casă praznicală a parohiei, ridicată în vecinătatea Bisericii „Sfinţii Voievozi“, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial. Cu acest prilej, ierarhul a evidenţiat dărnicia şi hărnicia credincioşilor acestei parohii, precum şi implicarea lor constantă în viaţa bisericească, lucru demonstrat de biserica parohială care se află în condiţii bune, precum şi de noul edificiu bisericesc care a fost construit.
Biserica Parohiei Muncelu a fost construită în anul 1889. Lăcaşul de rugăciune a fost distrus în timpul Primului Război Mondial, dar a fost reconstruit în perioada interbelică şi sfinţit în 1932. După cutremurul din anul 1940, biserica a trecut printr-un amplu proces de consolidare şi restaurare. În ultimii ani, aici s-a zidit şi o clopotniţă.